Τα πλάνα του ΟΠΕΚ+ ανεβάζουν το πετρέλαιο-Υποχωρεί το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται την Τρίτη (4/10) οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι προσδοκίες ότι ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να συμφωνήσει σε μεγάλη μείωση της παραγωγής αργού την Τετάρτη αντιστάθμισαν τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία.

Ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να μειώσει την παραγωγή του κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) στην πρώτη δια ζώσης συνάντηση των μελών του από το 2020 την Τετάρτη, σύμφωνα με πηγές του Οργανισμού.

Οι εθελοντικές περικοπές από μεμονωμένα μέλη θα μπορούσαν να προστεθούν σε αυτό,

καθιστώντας τη τη μεγαλύτερη περικοπή από την έναρξη της πανδημίας, ανέφεραν πηγές του ΟΠΕΚ+.

«Αναμένουμε να γίνει μια σημαντική περικοπή, η οποία θα στείλει ένα σημαντικό μήνυμα στην αγορά», ανέφερε σε σημείωμα η Fitch Solutions.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ είπε ότι ο ΟΠΕΚ+ θα λάβει την κατάλληλη απόφαση για να εγγυηθεί τον ενεργειακό εφοδιασμό και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των παραγωγών και των καταναλωτών.

Ο Έντουαρντ Μόγια, ανώτερος αναλυτής του OANDA, δήλωσε: «Παρά τα όλα όσα συμβαίνουν με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο ΟΠΕΚ+ δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρός και θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσει ότι οι τιμές θα στηριχτούν».

Ο ΟΠΕΚ+ + αύξησε την παραγωγή φέτος μετά από περικοπές- ρεκόρ που επιβλήθηκαν το 2020, όταν η πανδημία μείωσε τη ζήτηση.

Όμως τους τελευταίους μήνες, ο οργανισμός απέτυχε να ανταποκριθεί στις προγραμματισμένες αυξήσεις της παραγωγής του, χάνοντας τον Αύγουστο κατά 3,6 εκατομμύρια bpd.

Η μείωση του στόχου παραγωγής που εξετάζεται δικαιολογείται από την απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου από τα πρόσφατα υψηλά, δήλωσε η Goldman Sachs, προσθέτοντας ότι αυτό ενίσχυσε τις πτωτικές προοπτικές της για το πετρέλαιο.

Οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται για τέσσερις συνεχείς μήνες καθώς τα lockdown λόγω κορονοϊού στον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου, την Κίνα, περιόρισαν τη ζήτηση, ενώ οι αυξήσεις των επιτοκίων και η άνοδος του αμερικανικού δολαρίου πίεσαν τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει τον πιο επιθετικό γύρο αυξήσεων επιτοκίων εδώ και δεκαετίες, πυροδοτώντας φόβους για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

Ωστόσο, η ελβετική UBS δήλωσε ότι στο τέλος του έτους είδε αρκετούς ανοδικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές του αργού υψηλότερα, όπως η «ανάκτηση της κινεζικής ζήτησης, η περαιτέρω μείωση της προσφοράς του ΟΠΕΚ+, το τέλος της απελευθέρωσης ποσοτήτων από το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου των ΗΠΑ (SPR) και η επερχόμενη απαγόρευση από την ΕΕ εξαγωγών ρωσικού αργού».

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters τη Δευτέρα.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,72% στα 84,23 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,93% στα 89,69 δολάρια το βαρέλι.

Συνεχίζεται η πτώση του φυσικού αερίου

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται ξανά τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,387% στα 167,555 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο ήπιος καιρός και τα γεμάτα αποθέματα μετριάζουν τις ανησυχίες για τυχόν ενεργειακές ελλείψεις.

Στην Ευρώπη αναμένονται υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες τις επόμενες δύο εβδομάδες, κάτι που ενισχύει τις ελπίδες ότι η Γηραιά Ήπριςο θα μπορούσε να «βγάλει» τον δύσκολο χειμώνα παρά τις μειωμένες ρωσικές προμήθειες.

Παράλληλα, τα αποθέματα έχουν γεμίσει με σταθερό ρυθμό, καθώς τα κράτη αύξησαν τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και τις προμήθειες από τη Νορβηγία για να αντισταθμίσουν την απώλεια των ρωσικών ροών.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,86% στα 1.716,60 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι κερδίζει 1,68% στα 20,942 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός ανεβαίνει 0,57% στα 3,4293 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,75% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 0,9897 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,21% στο 1,1347 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,56% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8722 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΜΠΡΕΝΤΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟαμερικανικό αργόδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμι
Keywords
Τυχαία Θέματα