Τα μάκρο σταθεροποιούν το πετρέλαιο- «Ηρεμεί» το φυσικό αέριο

Ήπια ανοδικά κινούνται την Πέμπτη (13/7) οι τιμές του πετρελαίου, αφού τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι τα επιτόκια στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου πλησιάζουν στην κορύφωσή τους.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν μέτρια τον Ιούνιο και κατέγραψαν τη μικρότερη ετήσια άνοδο σε περισσότερα από δύο χρόνια, καθώς

ο πληθωρισμός συνέχισε να υποχωρεί.

Οι αγορές αναμένουν μια ακόμη αύξηση πριν ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ πιθανότατα κορυφωθεί. Τα υψηλότερα επιτόκια μπορούν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσουν τη ζήτηση πετρελαίου.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά περίπου 12% σε δύο εβδομάδες, κυρίως ως απάντηση στις περικοπές της προσφοράς από τους κορυφαίους παραγωγούς, Σαουδική Αραβία και Ρωσία, δήλωσε ο Craig Erlam, ανώτερος αναλυτής αγοράς στον OANDA.

Η δομή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του παγκόσμιου δείκτη αναφοράς μπρεντ δείχνει ότι η αγορά συσφίγγεται και ότι ο ΟΠΕΚ θα μπορούσε να επιτύχει στην αποστολή του να τη στηρίξει.

Όσον αφορά το ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης, μια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) την Πέμπτη προέβλεψε ότι η ζήτηση πετρελαίου θα φτάσει σε υψηλό επίπεδο φέτος, αλλά ότι οι ευρύτεροι οικονομικοί άνεμοι και οι αυξήσεις των επιτοκίων σήμαιναν ότι η αύξηση θα ήταν ελαφρώς μικρότερη από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Στην Κίνα, η δυναμική της ανάκαμψης μετά την πανδημία επιβραδύνθηκε με τις εξαγωγές να συρρικνώνονται τον περασμένο μήνα με τον ταχύτερο ρυθμό από την έναρξη της πανδημίας πριν από τρία χρόνια.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,15% στα 75,86 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,25% στα 80,31 δολάρια το βαρέλι.

Σταθεροποιείται το φυσικό αέριο

Μικρή πτώση καταγράφουν τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 0,165% στα 26,595 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τιμές του χρυσού σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου περίπου μήνα, λόγω ενός ασθενέστερου δολαρίου, αφού τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ αύξησαν τις ελπίδες των επενδυτών ότι η Federal Reserve θα σταματήσει σύντομα να συσφίγγει τη νομισματική της πολιτική.

Το δολάριο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από ένα χρόνο, καθιστώντας τον χρυσό πιο προσιτό στους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,08% στα 1.963,25 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,68% στα 24,473 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός ενισχύεται 1,07% στα 3,8935 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,40% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1173 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,64% στο 1,3069 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,26% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8549 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΠΕΤΡΕΛΑΙΟΜΠΡΕΝΤαμερικανικό αργόδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμι
Keywords
Τυχαία Θέματα