Τα κρυπτονομίσματα αντέχουν τις βαριές επιπτώσεις του πολέμου- Οι λόγοι

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές παγκοσμίως, αλλά τα κρυπτονομίσματα δείχνουν να αντέχουν. Κι όχι μόνο αντέχουν, αλλά ενισχύονται, με όλο και περισσότερους να θεωρούν ότι μπορούν να βγουν κερδισμένα από αυτή την κατάσταση.

Τα κρυπτονομίσματα, χάρη στο βασικό χαρακτηριστικό τους της αποδιαμεσολάβησης καθώς και των γρήγορων και ασφαλών συναλλαγών, έχουν δείξει, όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα «The Cryptonomist», πώς μπορούν να αποτελέσουν πραγματικό «σωσίβιο» ακόμα και σε εμπόλεμες καταστάσεις.

Τα κρυπτονομίσματα βοηθούν την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία

Πριν

δύο ημέρες, το Υπουργείο Τεχνολογικής Καινοτομίας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι δωρεές κρυπτονομισμάτων ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Το γεγονός αυτό έπεισε τις ουκρανικές αρχές να ψηφίσουν εσπευσμένα έναν νόμο που καθιστά νόμιμες τις συναλλαγές και την κυκλοφορία κρυπτονομισμάτων στη χώρα, κάτι που αποτελεί την πρώτη περίπτωση στην Ευρώπη.

Ο αναπληρωτής υπουργός ψηφιακού μετασχηματισμού, Άλεξ Μπορνιάκοφ, άφησε να εννοηθεί ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μόνο το πρώτο βήμα προς έναν μετασχηματισμό στα χνάρια του Ελ Σαλβαδόρ, όπου το Bitcoin έγινε επίσημο νόμισμα στις 7 Σεπτεμβρίου 2021.

«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η νέα οικονομία, αυτό είναι το μέλλον και πιστεύουμε ότι αυτό είναι κάτι που θα τονώσει την οικονομία μας», σημείωσε.

Η Ρωσία αξιοποιεί επίσης τα κρυπτονομίσματα

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, ορισμένοι ειδικοί επισημαίνουν ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιεί κρυπτονομίσματα για να προσπαθήσει να παρακάμψει τις σκληρές κυρώσεις που επιβλήθηκαν ή τουλάχιστον να περιορίσει το εύρος τους. Τις ημέρες που ακολούθησαν το ξέσπασμα της σύγκρουσης, σημειώθηκε έκρηξη στις ανταλλαγές μεταξύ του ρουβλίου και του Bitcoin στη χώρα.

Την περασμένη Πέμπτη, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Εβγκένι Γκράμπτσακ, μίλησε ανοιχτά για την ανάγκη η χώρα να νομιμοποιήσει την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων το συντομότερο δυνατό. Δύο ημέρες νωρίτερα, η ρωσική κυβέρνηση είχε διατυπώσει την ιδέα ότι θα μπορούσε επίσης να δεχτεί πληρωμές για προμήθειες φυσικού αερίου και πετρελαίου σε Bitcoin.

Τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Ουκρανοί βλέπουν όλο και πιο σοβαρά τα κρυπτονομίσματα ως ένα ασφαλές εργαλείο για να αντιμετωπίσουν τις ακραίες καταστάσεις που προκάλεσε ο πόλεμος, όπως εξηγεί σε πρόσφατη συνέντευξη ο νεαρός Ουκρανός επιχειρηματίας Άλεξ Ομπκάκεβιτς:

«Η αντίληψη των Ουκρανών για τα κρυπτονομίσματα είναι θετική. Σε χώρες με ασταθείς οικονομίες, το Bitcoin θα προσελκύει πάντα την προσοχή επειδή επιτρέπει στους ανθρώπους να αισθάνονται οικονομική ελευθερία», επισημαίνει.

Τα λόγια του επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία για τα κρυπτονομίσματα στην ουκρανική χώρα, τα οποία ήταν ήδη ευρέως διαδεδομένα πριν από τη σύγκρουση με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον τελευταίο Παγκόσμιο Δείκτη Υιοθέτησης Κρυπτονομισμάτων, η χώρα κατέχει την τέταρτη θέση στον κόσμο στην υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων.

Ένας τρόπος να ξεπεραστεί η κατάρρευση του ρουβλίου

Με την κατάρρευση του ρουβλίου άνω του 30% έγινε φανερό ότι το Bitcoin θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση σε ένα εθνικό νόμισμα σε ελεύθερη πτώση. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ολοκλήρωσε με επιτυχία τις πρώτες δοκιμές σε ένα νέο ψηφιακό νόμισμα, το οποίο θεωρεί πολύτιμο εργαλείο για τη μείωση της εξάρτησής της από την ισχύ του αμερικανικού δολαρίου.

κρυπτονομίσματακρυπτονόμισμαCryptoπόλεμοςΟυκρανία
Keywords
Τυχαία Θέματα