Τα exit poll στο Ισραήλ δείχνουν επιστροφή Νετανιάχου στην εξουσία

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ενδέχεται να κερδίσει μια οριακή πλειοψηφία, σύμφωνα με τα πρώτα εκλογικά exit poll.

Εάν τα exit poll αποδειχθούν σωστά, τότε ο Νετανιάχου και οι πολιτικοί του σύμμαχοι φαίνεται πως θα κερδίσουν μια περιορισμένη πλειοψηφία εδρών στην Κνεσέτ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το CNN,

δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι ο Νετανιάχου έχει επιστρέψει, ειδικά αν ληφθεί υπόψη η περσινή ήττα του από τον νυν ενεργό πρωθυπουργό Γιάιρ Λαπίντ.

Σημειώνεται πως έχουν δημοσιευτεί μόνο τα exit poll από τους τρεις κύριους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς της χώρας. Πρόκειται για προβλέψεις που βασίζονται σε συνεντεύξεις με ψηφοφόρους και όχι επίσημα αποτελέσματα. Τα επίσημα αποτελέσματα ενδέχεται να μην είναι οριστικά μέχρι την Τετάρτη ή ακόμη και την Πέμπτη.

Μόλις υπάρξουν επίσημα αποτελέσματα, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ θα προσκαλέσει τον πολιτικό που θεωρεί πιο πιθανό να σχηματίσει κυβέρνηση, προκειμένου να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις συνασπισμού.

Η επιστροφή του Νετανιάχου στην εξουσία θα μπορούσε να σημάνει θεμελιώδεις αλλαγές στην ισραηλινή κοινωνία.

Κι αυτό διότι μία κυβέρνηση Νετανιάχου θα περιελάμβανε σχεδόν σίγουρα τη νέα εβραϊκή εθνικιστική συμμαχία «Θρησκευτικός Σιωνισμός/Εβραϊκή Δύναμη», της οποίας οι ηγέτες περιλαμβάνουν τον Ιταμάρ Μπεν Γκβρι, που κάποτε καταδικάστηκε για υποκίνηση ρατσισμού και υποστήριξη της τρομοκρατίας.

Παράλληλα, οι σύμμαχοι του Νετανιάχου έχουν μιλήσει για αλλαγές στο δικαστικό σύστημα. Αυτό θα μπορούσε να θέσει τέλος στη δίκη του Νετανιάχου, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά, με τον ίδιο να δηλώνει αθώος.

Μέρος της δυσκολίας στην «οικοδόμηση» μιας σταθερής κυβέρνησης τις τελευταίες τέσσερις εκλογές αποτελεί το γεγονός ότι ακόμη και ορισμένα πολιτικά κόμματα που συμφωνούν με τον Νετανιάχου, σε ορισμένα ζητήματα αρνούνται να συνεργαστούν μαζί του για προσωπικούς ή πολιτικούς λόγους.

Μπενιαμίν ΝετανιάχουΓιαΐρ ΛαπίντΚνέσετΙσραήλ
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα