Ο Μπολσονάρου μεταβιβάζει την εξουσία, αλλά αρνείται τη λέξη «ήττα»

Ο πρώην -πλέον- πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου δήλωσε σήμερα (1/11) ότι «θα ακολουθήσει όλες τις εντολές και τις οδηγίες του συντάγματος» κατά τη διάρκεια μιας σύντομης και διφορούμενης ομιλίας του στο προεδρικό μέγαρο στην Μπραζίλια, «σπάζοντας» τη σιωπή του μετά την εκλογική ήττα του από τον αριστερό, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Ο απερχόμενος ακροδεξιός πρόεδρος δεν παραδέχτηκε ρητά την ήττα του, αν και ο αρχηγός του επιτελείου του, Τσίρο Νογκέιρα, ο οποίος μίλησε μετά τον πρόεδρο, είπε ότι θα συνεργαστεί

με τη νέα κυβέρνηση και περιμένει τη μεταβατική ομάδα του Λούλα ντα Σίλβα να ξεκινήσει την παράδοση.

«Ο πρόεδρος Μπολσονάρου με εξουσιοδότησε, όταν έρθει η ώρα, βάσει του νόμου, να ξεκινήσω τη διαδικασία μετάβασης», είπε ο Νογκέιρα.

Στη σύντομη ομιλία του, ο Μπολσονάρου δεν αμφισβήτησε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, παρόλο που είχε επιμείνει προηγουμένως σε αβάσιμους ισχυρισμούς για εκλογική νοθεία και άδικη μεταχείριση από τα μέσα ενημέρωσης τις εβδομάδες πριν από τον δεύτερο γύρο της Κυριακής.

Αντίθετα, ευχαρίστησε όσους τον ψήφισαν, ενώ έκανε αναφορά και στους επικριτές του. «Πάντα με χαρακτηρίζουν αντιδημοκρατικό και, σε αντίθεση με τους κατηγόρους μου, πάντα έπαιζα σύμφωνα με τις τέσσερις γραμμές του συντάγματος», είπε ο Μπολσονάρου.

Ζαΐχ ΜπολσονάρουΛΟΥΛΑ ΝΤΑ ΣΙΛΒΑΒραζιλία
Keywords
Τυχαία Θέματα