Τα δεξαμενόπλοια του Ιράν όλο και πιο ενεργά

14:01 5/8/2022 - Πηγή: Reporter

Το Ιράν ξεπερνά τους εμπορικούς φραγμούς και διατηρεί υψηλό επίπεδο εξαγωγών αργού πετρελαίου, σύμφωνα με την οργάνωση United Against Nuclear Iran.

Η πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν υπόκειται σε αυστηρές κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά συνεχίζει να εξάγει μια σταθερή ροή περίπου ενός εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα στην παγκόσμια αγορά. Στην πραγματικότητα,

το Ιράν κερδίζει περισσότερα χρήματα από ό,τι εδώ και χρόνια, χάρη στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Το παράνομο εμπορικό δίκτυο της πετρελαϊκής βιομηχανίας του Ιράν βασίζεται σε μικρό αριθμό ιδιωτών πλοιοκτητών που είναι πρόθυμοι να παραβιάσουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ και να αποφύγουν τον εντοπισμό με αντάλλαγμα μεγάλες οικονομικές αποδόσεις.

Η UANI εκτιμά ότι περίπου 200 πλοία με ξένη σημαία έχουν εμπλακεί σε αυτό το εμπόριο τα τελευταία χρόνια - αλλά πολλά από αυτά στρέφονται τώρα στη συγκαλυμμένη αποστολή ρωσικού πετρελαίου, η οποία φέρει ένα στίγμα λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Ο οργανισμός εντόπισε 16 ξένα δεξαμενόπλοια που έκαναν τη μετάβαση από ιρανικά σε ρωσικά φορτία ενώ η εταιρεία ανάλυσης εμπορικών ροών Vortexa εντόπισε 11.

Η συνεχιζόμενη αμερικανική δραστηριότητα επιβολής του νόμου ενδέχεται να διαταράσσει το δίκτυο των διαχειριστών δεξαμενοπλοίων υπό ξένη σημαία του Ιράν, σύμφωνα με την οργάνωση UANI. Τον περασμένο μήνα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε αρκετούς από τους πλοιοκτήτες και εμπορικούς εταίρους του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου ενός φερόμενου ως κατ' επανάληψη δράστη στη Σιγκαπούρη με δεσμούς με πολλά «σκοτεινά» πλοία.

Ωστόσο, η μειωμένη διαθεσιμότητα ξένης χωρητικότητας δεν αποτελεί αναγκαστικά εμπόδιο για το Ιράν, καθώς το έθνος έχει τον δικό του στόλο δεξαμενόπλοιων μεγάλης ηλικίας. Η δραστηριότητα του ιρανικού στόλου έχει αυξηθεί τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με την UANI. Συνολικά, εννέα δεξαμενόπλοια υπό σημαία Ιράν εντοπίστηκαν να φορτώνουν τον Ιούλιο. Ένας αυξανόμενος αριθμός κατευθύνεται ανοιχτά προς τη Βενεζουέλα, παρέχοντας εξαιρετικά ελαφρύ συμπύκνωμα σε αντάλλαγμα για εξαιρετικά βαρύ αργό πετρέλαιο. Η Βενεζουέλα χρειάζεται συμπύκνωμα για να αραιώσει το πετρέλαιο που μοιάζει με πίσσα για εξαγωγή ή διύλιση. Χωρίς αυτό, το βαρύ αργό είναι πολύ δύσκολο να αποσταλεί.

Δεδομένου ότι αυτή η ανταλλαγή είναι μια ανταλλαγή, και τα δύο μέρη έχουν ήδη κυρώσεις σε μεγάλο βαθμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για τη χρήση της επιτρεπόμενης ιρανικής χωρητικότητας για την εκτέλεση της μεταφοράς.

δεξαμενόπλοιαΠΕΤΡΕΛΑΙΟΙράνΡωσία
Keywords
Τυχαία Θέματα