Συνετρίβη στη Σελήνη το ρωσικό διαστημόπλοιο Luna-25

Η πρώτη αποστολή της Ρωσίας στο φεγγάρι εδώ και 47 χρόνια απέτυχε, αφού το διαστημικό σκάφος Luna-25 βγήκε εκτός τροχιάς και έπεσε στο φεγγάρι.

Η κρατική διαστημική εταιρεία της Ρωσίας, Roskosmos, δήλωσε ότι έχασε την επαφή με το σκάφος λίγο μετά την εμφάνιση ενός προβλήματος, καθώς το σκάφος ετοιμαζόταν να εισέλθει σε τροχιά προσελήνωσης το Σάββατο.

«Το σκάφος κινήθηκε σε μια απρόβλεπτη τροχιά και διαλύθηκε ως

αποτέλεσμα σύγκρουσης με την επιφάνεια της Σελήνης», ανέφερε η Roskosmos σε δήλωση.

Το Reuters επισημαίνει ότι η αποτυχία της αποστολής υπογραμμίζει την πτώση της διαστημικής ισχύος της Ρωσίας από τις μέρες δόξας του ανταγωνισμού του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Μόσχα ήταν η πρώτη που εκτόξευσε έναν δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τη Γη, τον Sputnik 1, το 1957, και ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδευσε στο διάστημα το 1961.

Η Ρωσία δεν είχε επιχειρήσει αποστολή στο φεγγάρι από το Luna-24 το 1976. Το Luna-25 υποτίθεται ότι θα πραγματοποιούσε μια ομαλή προσγείωση στον νότιο πόλο της Σελήνης στις 21 Αυγούστου, σύμφωνα με Ρώσους διαστημικούς αξιωματούχους.

Η Ρωσία ανταγωνίζεται την Ινδία, της οποίας το διαστημικό σκάφος Chandrayaan-3 έχει προγραμματιστεί να προσγειωθεί στο νότιο πόλο της Σελήνης αυτή την εβδομάδα, και ευρύτερα με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που και οι δύο έχουν προηγμένες σεληνιακές φιλοδοξίες.

σελήνηΡωσίαLUNA25
Keywords
Αναζητήσεις
synetrivi-sti-selini-to-rosiko-diastimoploio-luna-25.htm
Τυχαία Θέματα