Συμβολαιογράφοι: Παράταση της αποχής έως τις 8 Ιανουαρίου

Tην παράταση της αποχής τους έως τις 8 Ιανουαρίου αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι σε έκτακτη γενική συνέλευση.

Η σχετική απόφαση ελήφθη παρά την περί του αντιθέτου εισήγηση του προεδρείου του συμβολαιογραφικού συλλόγου.

Η αποχή των συμβολαιογράφων ξεκίνησε στις 20 Νοεμβρίου ως αντίδραση στον τρόπο που το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δρομολογεί την ψηφιοποιημένη κατάθεση συμβολαιογραφικών εγγράφων στο Κτηματολόγιο.

Στο μεσοδιάστημα φάνηκε να βρίσκεται πεδίο συνεννόησης, ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα επήλθε ρήξη και

απόφαση για αποχή.

Οι συμβολαιογράφοι δηλώνουν πως δεν διαφωνούν με την ψηφιοποίηση των διαδικασιών για αγοραπωλησίες ακινήτων, αλλά με διατάξεις του νόμου που ουσιαστικά τους... παρακάμπτουν.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν όταν ξεκίνησαν την αποχή ανάφεραν σχετικά:

«Αυτονόητο είναι ότι υποχρεούμαστε να ζήσουμε την ψηφιακή εποχή. Είμαστε οι πρώτοι που ψηφιοποιήσαμε με δικές μας δαπάνες συμβολαιογραφικές υπηρεσίες.

Στην Ε.Ε. όπου υφίσταται ή συζητείται ψηφιοποίηση των συμβολαιογραφικών εγγράφων αυτή γίνεται από τον συντάκτη του εγγράφου συμβολαιογράφο όπως και η ηλεκτρονική φύλαξη του ψηφιακού συμβολαιογραφικού εγγράφου.

Ζητούμε τη μεταρρύθμιση των όρων της προκήρυξης που περιγράφει σύνταξη ηλεκτρονικών συμβολαίων, μέσω πλατφόρμας ξένης προς τον συμβολαιογράφο, σε προεπιλεγμένες φόρμες και κουτάκια, υπενθυμίζοντας για ακόμα μια φορά ότι το κάθε συμβόλαιο έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και καλύπτει ξεχωριστές ανάγκες.

Ζητούμε την εφαρμογή όσων από κοινού συμφωνήσαμε. Άλλωστε όλα αυτά θα τα εφαρμόσουμε – όπως λέει και ο κ. Υφυπουργός – μόνον εμείς».

#συμβολαιογράφοι #ακίνητα #συμβόλαια
Keywords
Τυχαία Θέματα
Συμβολαιογράφοι, Παράταση, 8 Ιανουαρίου,symvolaiografoi, paratasi, 8 ianouariou