Συγκρατημένη αισιοδοξία στο άνοιγμα των ευρωαγορών

12:12 6/3/2023 - Πηγή: Reporter

Ανοδικά κινούνται οι περισσότεροι από τους κυριότερους δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Δευτέρας (6/3), καταγράφοντας μέτρια αύξηση σε σχέση με τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας.

Οι μετοχές λιανικής ηγούνται των κερδών, ανεβαίνοντας κατά 0,8%, ενώ οι μετοχές που σχετίζονται με εξόρυξη σημείωσαν απώλειες περίπου 1,1%.

Τρίτη και Τετάρτη αναμένεται ομιλία του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ που θα δώσει στους επενδυτές μια καλύτερη ιδέα για το τι σκέφτεται η κεντρική τράπεζα

για τον πληθωρισμό και την εκστρατεία της για αύξηση των επιτοκίων.

Η μισθοδοσία εκτός των αγροτικών προϊόντων των ΗΠΑ θα βρεθεί στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα, με τους αναλυτές να προβλέπουν ένα σχετικό «πάγωμα στις προσλήψεις, ωθώντας την Federal Reserve να διατηρήσει μικρότερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

Ένας εκ των μεγάλων μετόχων της Credit Suisse, η Harris Associates, πούλησε το μερίδιό της στην ελβετική τράπεζα τους τελευταίους μήνες, όπως επιβεβαίωσε το Reuters.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του διαχειριστή επενδύσεων των ΗΠΑ και επικεφαλής επενδύσεων David Herro δεν έδωσε λόγο για την πώληση του μεριδίου, αλλά προηγουμένως εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόδοση της Credit Suisse.

«Έχουμε πολλές άλλες επιλογές να επενδύσουμε», είπε στους Financial Times. «Γιατί να πάμε για κάτι που “καίει” κεφάλαιο όταν ο υπόλοιπος κλάδος το παράγει τώρα;», πρόσθεσε.

Η Harris Associates πιστεύεται ότι κατείχε έως και το 10% των μετοχών της Credit Suisse πέρυσι, αλλά άρχισε να μειώνει τη συμμετοχή της στην τράπεζα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τους FT.

Η δοκιμαζόμενη τράπεζα έχει δει μια φυγή μετόχων μετά από μια σειρά σκανδάλων και ετήσιων ζημιών που περιγράφονται ως «εντελώς απαράδεκτες» από τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Ούλριχ Κέρνερ.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Δευτέρας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,22% στις 465,26 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται ανοδικά 0,25% στις 15.618,05 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,52% στις 7.387,33 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,17% στις 7.933,35 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει άνοδο 0,55% στις 27.983 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται 0,45% στις 9.507,99 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να σημειώνει πτώση 0,41% στις 6.044,30 μονάδες.

ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣDAX 30Stoxx Europe 600
Keywords
Τυχαία Θέματα