Στον «αέρα» η συμφωνία Ουκρανίας- Ρωσίας για τα σιτηρά

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες (14/7) ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι έτοιμος να συμφωνήσει για την παράταση της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ μετέφερε μία εντελώς διαφορετική εικόνα, λέγοντας ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να συμφωνήσει σε τίποτα μέχρι οι άλλες πλευρές να «τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους».

Όπως μεταδίδει το Euronews, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι

σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη για το εν λόγω ζήτημα. Από την πλευρά της η Δύση κατηγορεί τη Μόσχα ότι παίζει επικίνδυνα παιχνίδια. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «η ευθύνη βρίσκεται πλέον στα χέρια της Ρωσίας».

Επιπλέον, κατά την διάρκεια του περιφερειακού Φόρουμ της ASEAN, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε «επιθετικό» τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Η συμμετοχή του Λαβρόφ στη σύνοδο δεν ήταν «ούτε εποικοδομητική, ούτε παραγωγική» καθώς παρουσίασε «μια εικόνα και μια ατζέντα εντελώς αρνητικές», είπε ο Μπλίνκεν μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Δεν άκουσα τίποτα που να υποδηλώνει οποιαδήποτε αλλαγή κατεύθυνσης όσον αφορά αυτά που κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία συνεχίζει να κατηγορεί τις ΗΠΑ για τα προβλήματα όλου του κόσμου.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο Μπλίνκεν παρότρυνε τη Ρωσία να παρατείνει τη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά, η οποία λήγει το βράδυ της Δευτέρας (17/7).

ΕρντογάνΠουτινΜπλίνκενΠεσκόφΛαβρόφΦον ντερ Λάιεν
Keywords
Αναζητήσεις
ston-aera-i-symfonia-oukranias--rosias-gia-ta-sitira.htm
Τυχαία Θέματα