"Στοιχηματίζει" στην ελληνική χρεοκοπία το 85% των ξένων επενδυτών

Λίγες μέρες πριν από την 18η Μαίου η οποία και σηματοδοτεί τη λήξη των CDS... οι ξένοι "ποντάρουν" στην ελληνική χρεοκοπία με τα χίλια! Αυτό προκύπτει από σχετική δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg, σύμφωνα με την οποία το συντριπτικό ποσοστό της τάξεως του 85% των ξένων επενδυτών βάζουν "στοίχημα" ότι η κατάληξη
της Ελλάδας θα είναι η χρεοκοπία, ενώ αναφορικά με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία η πλειονότητα των ερωτηθέντων δεν έχει την ίδια γνώμη.
«Όλες αυτές οι οικονομίες θα χρεοκοπήσουν κάποια στιγμή», δηλώνει ο Wilhelm Schroeder, ο οποίος διαχειρίζεται 172 εκατ. δολ. για την Schroeder Equitites.

Το αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι συγκριτικά με την προηγούμενη δημοσκόπηση του Global Poll τον Ιανουάριο 2011 του Bloomberg, το ποσοστό των ερωτηθέντων που προβλέπει χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας έχει αυξηθεί κατά 11%.

Στο μεταξύ, στο ίδιο μήκος κύμματος κινείται και δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με την οπόια η πλειονότητα επενδυτών και οικονομολόγων αναμένει ότι η Ελλάδα θα αναδιαρθρώσει το χρέος της στα  τέλη του έτους ή αργότερα, με τους επενδυτές να αναμένουν ψαλίδισμά του κατά περίπου  50%.

Σύμφωνα με γκάλοπ του Reuters, από τους 28 οικονομολόγους και 15 διαχειριστές  κεφαλαίων που συμμετείχαν μόνο οι τρεις είπαν ότι θα αποφευχθεί η χρεοκοπία. Παράλληλα, το 80% των ερωτηθέντων δεν αναμένει αναδιάρθρωση πριν τον Οκτώβριο,  ενώ περίπου οι μισοί λένε ότι θα γίνει σε διάστημα μεγαλύτερου του ενός έτους.

Περίπου το 60% των διαχειριστών κεφαλαίων που αναμένουν αναδιάρθρωση είπαν ότι εν  τέλει κάτι τέτοιο θα σημαίνει κούρεμα, με τους ομολογιούχους να μην παίρνουν πίσω όλα  τους τα χρήματα. Η ενδιάμεση εκτίμηση ήταν για περικοπή χρέους σε ποσοστό 55%.  Από τους οικονομολόγους, περίπου οι μισοί αναμένουν κούρεμα κάποια στιγμή, αλλά σε  χαμηλότερο ποσοστό, στο 40%.
Keywords
Τυχαία Θέματα