H εκδοχή Παπακωνσταντίνου για το χρέος

12:57 2/5/2011 - Πηγή: Reporter
(upd 3) Τη δική του εκδοχή για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που "μαστίζει" την Ελλάδα δίνει ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωσνταντίνου σε συνέντευξή του στη Liberation. Ο ίδιος θεωρεί ότι δεν χρειάζεται επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής για το σύνολο του χρέους, αλλά περαιτέρω επιμήκυνση
του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της τρόικας και του επιτοκίου.
Παράλληλα, ο ΥΠΟΙΚ επανέλαβε ότι το ελληνικό χρέος είναι διατηρήσιμο και ότι δεν χρήζει αναδιάρθρωσης. "Υπάρχει κόσμος που σκέφτεται ότι (η αναδιάρθρωση) είναι αναπόφευκτη. Αλλά  υπάρχουν και αυτοί που έχουν στοιχηματίσει πολλά χρήματα στη χρεωκοπία της  Ελλάδας. Αυτό εξηγεί τις γελοίες φήμες των τελευταίων εβδομάδων. Δεν τίθεται θέμα  αναδιάρθρωσης", εξήγησε ο υπουργός στην εφημερίδα.  "Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο", δήλωσε.

"Θα ήταν καλύτερο να επιμηκύνουμε περαιτέρω την αποπληρωμή των δανείων των  110 δις ευρώ που μας δάνεισαν οι εταίροι μας και να μειώσουμε περαιτέρω το  επιτόκιο", συμπλήρωσε ο υπουργός. "Έτσι, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις  άλλες λήξεις χρέους".

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει σε  ανάπτυξη στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο φέτος και ότι ο συνολικός ρυθμός ανάπτυξης θα  είναι θετικός το 2012. Επισήμανε πάντως ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για τη χώρα να  βγει από την κρίση.

"Βρισκόμαστε στη μέση του τούνελ", ανέφερε ο υπουργός. "Πολύ μακριά για να  δούμε από που ξεκινήσαμε, πράγμα που σημαίνει ότι πολλές φορές ξεχνάμε ότι  γλιτώσαμε παρά λίγο την χρεωκοπία και πολύ μακριά από την έξοδο για να μπορούμε  να δούμε φως".

Στο μεταξύ, εν μέσω μίας κρίσιμης εβδομάδας για την ελληνική οικονομία, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα δημοσιεύματα περί haircut ή αναδιάρθρωσης ή χρεοκοπίας αναφορικά με την Ελλάδα, την ώρα που η Αθήνα υποδέχεται τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, το οποίο έπειτα από εντατικούς ελέγχους θα αξιολογήσει το πρόγραμμα σταθερότητας.

Με τους τροικανούς να παραμένουν σε ελληνικό έδαφος και να ζητούν την εξειδίκευση των μέτρων του 3ετούς προγράμματος, καθώς τα μηνύματα που φτάνουν από τις Βρυξέλλες όλες αυτές τις ημέρες είναι ότι τα στελέχη της περίμεναν πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις όλο αυτό το διάστημα από την κυβέρνηση, η πέμπτη δόση του ελληνικού δανείου των 110 δισ. ευρώ βρίσκεται στον "αέρα", όταν η αναθεώρηση του περσινού ελλείμματος στο 10,5% του ΑΕΠ σηματοδοτεί "πακέτο" πρόσθετων μέτρων για φέτος τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ.

Όσο τα ελληνικά spread και CDS συνεχίζουν να κινούνται ανηφορικά, "σκαρφαλώνοντας" σε ιστορικά υψηλά, τόσο οι ξένοι αναλυτές θα εξακολουθούν να δικαιολογούν την άποψη ότι η αναδιάρθρωση ή το haircut στο ελληνικό χρέος είναι αναπόφευκτα, επικαλούμενοι την τρελή κούρσα των ελληνικών ομολόγων.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο οι αγορές θεωρούν τ
Keywords
Τυχαία Θέματα