Στο 61,53% «εκτοξεύθηκε» ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Ο ετήσιος πληθωρισμός την Τουρκία «σκαρφάλωσε» στο 61,53% τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη (3/10). Πρόκειται για τιμή ελάχιστα κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών, με τον πληθωρισμό να αυξάνεται για τρίτο διαδοχικό μήνα ως απάντηση στις πρόσφατες αυξήσεις φόρων και στην εξασθένηση της τουρκικής λίρας.

Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,75%. Σε δημοσκόπηση του Reuters,

ο ετήσιος πληθωρισμός αναμενόταν να ανέλθει στο 61,7%.

Ο πληθωρισμός «εκτινάχθηκε» πάνω από το 85% πέρυσι, καθώς ένας επιθετικός κύκλος μείωσης των επιτοκίων πυροδότησε μια ιστορική νομισματική κατάρρευση στα τέλη του 2021. Μετά τη νίκη του στις εκλογές του φετινού Μαΐου, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν άλλαξε την πολιτική του και όρισε μια νέα οικονομική ομάδα προκειμένου να υιοθετήσει πιο ορθόδοξες πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της επιθετικής νομισματικής σύσφιξης.

Η λίρα, που πλέον βρίσκεται υπό λιγότερο κρατικό έλεγχο, έχει υποχωρήσει περίπου 26% από την επικράτηση του Ερντογάν. Ο πληθωρισμός αναμένεται να «σκαρφαλώσει» στο 70% περίπου μέχρι το τέλος του έτους και να φθάσει στο 75% γύρω στον Μάιο του επόμενου έτους πριν αρχίσει να αποκλιμακώνεται, επισημαίνουν οικονομολόγοι και η κυβέρνηση της Τουρκίας.

Τον περασμένο μήνα η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 500 μονάδες βάσης στο 30%, αυστηροποιώντας την πολιτική για τέσσερις συνεχείς μήνες. Από την αναστροφή της πολιτικής, που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο, η Άγκυρα έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 2.150 μονάδες βάσης προκειμένου να περιορίσει τον πληθωρισμό.

ΕρντογάνΝομισματική ΠολιτικήεπιτόκιαΑυστηροποίηση
Keywords
Τυχαία Θέματα
6153, Τουρκία,6153, tourkia