Στην Αγιά Σοφιά ο Ερντογάν-Επιθεώρησε τις εργασίες μετατροπής σε τζαμί

Την Αγιά Σοφιά επισκέφθηκε την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να επιθεωρήσει τις εργασίες μετατροπής του ιστορικού μνημείου σε τζαμί, εν όψει της πρώτης προσευχής, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Ιουλίου.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, ο Τούρκος πρόεδρος παρέμεινε στην Αγιά Σοφιά για περίπου μία ώρα και ενημερώθηκε για τις εργασίες που γίνονται στο ιστορικό μνημείο.

Συνοδευόμενος από τον υπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νούρι

Ερσόι και τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλικαγιά, ο πρόεδρος της Τουρκίας κατέφθασε με αυτοκίνητο, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ενάντια στον κορονοϊό.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ayasofya'da https://t.co/9Y8JnS4iMb

— Demirören Haber Ajansı (@dhainternet) July 19, 2020

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter, φωτογραφίες από το εσωτερικό της Αγιάς Σοφιάς.

Ayasofya... pic.twitter.com/SqXRX3N5WG

Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) July 19, 2020

Το πρόγραμμα για τις 24 Ιουλίου

Την πρώτη προσευχή θα τελέσει ο Αλί Ερμπάς, διευθυντής της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας. Στο εσωτερικό της Αγιάς Σοφιάς θα βρίσκονται 500 άτομα, ενώ κόσμος θα συγκεντρωθεί πολύ περισσότερος κόσμος στην πλατεία μπροστά στο κτήριο για τη μαζική προσευχή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερμπάς επιθεώρησε την περασμένη Κυριακή το ναό μαζί με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νούρι Ερσόι.

Οι δύο άνδρες ανακοίνωσαν ότι «στο τζαμί Αγιάς Σοφιάς, το οποίο θα είναι ανοιχτό για λατρεία πέντε φορές ημερησίως από τις 24 Ιουλίου, δύο ιμάμηδες και τέσσερις μουεζίνηδες θα αρχίσουν να υπηρετούν το έθνος μας και όλους τους πιστούς».

Ελεύθερη είσοδος για τους τουρίστες

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο Αλί Ερμπάς ξεκαθάρισε ότι δεν θα αλλάξει το όνομα της Αγίας Σοφίας, επειδή «από το 1453 και μετά αποκαλείτο Μεγάλο Τζαμί Αγιάς Σοφιάς».

Μεταξύ άλλων, έγινε γνωστό ότι οι τουρίστες θα μπαίνουν ελεύθερα σε συγκεκριμένες ώρες, χωρίς εισιτήριο, ενώ θα τοποθετηθεί χαλί 14.000 τ.μ. και τα θρησκευτικά σύμβολα, που δεν συνάδουν με την μουσουλμανική πλέον ταυτότητα του χώρου, θα μεταφερθούν και θα εκτεθούν αλλού.

Αγία ΣοφίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤΟΥΡΚΙΑιστορικό μνημείοΠΡΟΣΕΥΧΗΜεχμέτ Νούρι Ερσόι
Keywords
Τυχαία Θέματα