Στέψη Βασιλιά Καρόλου: 52 συλλήψεις κατά τη διάρκεια της τελετής

22:38 6/5/2023 - Πηγή: Reporter

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε 52 συλλήψεις κατά τη διάρκεια επιχείρησής της, στο περιθώριο της τελετής στέψης του βασιλιά Καρόλου. Μεταξύ άλλων οι συλληφθέντες κρατούνται για αδικήματα όπως διαπληκτισμός, διατάραξη της κοινής ειρήνης και συνωμοσία για πρόκληση δημόσιας όχλησης.

Στην ανακοίνωση, η αστυνομία του Λονδίνου αναφέρει ότι όλοι οι συλληφθέντες παραμένουν υπό κράτηση και υπεραμύνεται της ενέργειάς της να προχωρήσει στις συλλήψεις

αυτές που επικρίθηκαν έντονα, εξηγώντας πως είχε πληροφορίες για σχέδια διατάραξης του ιστορικού γεγονότος.

Συνελήφθησαν δεκάδες οικολόγοι που σχεδίαζαν ενέργειες κατά μήκος της διαδρομής της βασιλικής πομπής, αλλά και τουλάχιστον έξι ακτιβιστές κατά της μοναρχίας, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη του κινήματος Republic Γκράχαμ Σμιθ, που είχαν οργανώσει διαδήλωση στην πλατεία Τραφάλγκαρ.

Διευκρινίζοντας ότι συνέλαβε 52 άτομα, τα οποία παραμένουν υπό κράτηση για διατάραξη της δημόσιας τάξης αργά το απόγευμα του Σαββάτου, η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου δήλωσε πως «είχε λάβει πληροφορίες που έδειχναν ότι οι διαδηλωτές ήθελαν να διαταράξουν τη βασιλική πομπή».

«Περιελάμβαναν πληροφορίες που έδειχναν ότι άτομα ήθελαν να επιχειρήσουν τον βανδαλισμό μνημείων με μπογιές, να παραβιάσουν τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί και να διαταράξουν τις επίσημες μετακινήσεις», διευκρίνισε η Σκότλαντ Γιαρντ.

Αυτό φαίνεται να παραπέμπει στο είδος των ενεργειών του οικολογικού κινήματος Just Stop Oil του οποίου ακτιβιστές συνελήφθησαν, αλλά η αστυνομία δεν εξηγεί σαφώς τη σύλληψη αντιμοναρχικών διαδηλωτών των οποίων κατασχέθηκαν τα πανό που έγραφαν “Not my King” (δεν είναι ο βασιλιάς μου).

Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε εκατοντάδες αντιμοναρχικούς να διαδηλώσουν, καθώς περνούσε η βασιλική πομπή, μια περιορισμένη παρουσία αλλά αδιανόητη επί βασιλείας της Ελισάβετ Β’.

«Είναι καθήκον μας να επεμβαίνουμε όταν οι διαδηλώσεις εξελίσσονται σε παραβατικότητα και κινδυνεύουν να προκαλέσουν σοβαρή διατάραξη», δήλωσε η Κάρεν Φίντλεϊ, που συντόνιζε την αστυνομική επιχείρηση.

«Εξαρτάται από το πώς έχει διαμορφωθεί το όλο περιβάλλον. Η στέψη είναι ένα γεγονός που συμβαίνει μια φορά ανά γενιά και είναι ένα βασικό στοιχείο της αξιολόγησής μας», συμπλήρωσε.

ΣΤΕΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΟΛΟΥΣΥΛΛΗΨΕΙΣΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣΤΕΛΕΤΗ ΣΤΕΨΗΣ
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα