Mητσοτάκης: Μεγαλύτερες των συγκλίσεων οι διαφορές μας με το ΠΑΣΟΚ

21:04 6/5/2023 - Πηγή: Reporter

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε σήμερα (6/5) συνέντευξη στο Action 24 και ερωτηθείς για πιθανή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές είπε πως με τον κ.Ανδρουλάκη έχουν μεγάλες διαφορές, με τον ίδιο να έχει θέμα με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, καθώς αυτές «είναι πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ».

Ακολουθούν κομμάτια της συνέντευξης:

Γιάννης Σαραντάκος: Κύριε Πρόεδρε,

σας ευχαριστώ πάρα πολύ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση του ACTION 24, για μία εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη στην πορεία προς την κρίσιμη εκλογή της 21ης Μαΐου. Σας βρίσκουμε στο γραφείο σας, στο Μέγαρο Μαξίμου, μόλις επιστρέψατε από την Πάτρα, σε λίγη ώρα θα πάτε στη Χαλκίδα, θα έλεγα ένα πολύ βεβαρημένο πρόγραμμα, εν όψει και των εκλογών σε λίγες εβδομάδες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρέπει να είναι σε κάθε προεκλογική περίοδο. Οι ρυθμοί, προφανώς, είναι πολύ εντατικοί και θα αξιοποιήσω μέχρι και το τελευταίο λεπτό που έχω στη διάθεσή μου να μιλήσω στους πολίτες για το όραμά μου για την Ελλάδα του μέλλοντος, να παρουσιάσω το κυβερνητικό μας πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία.

Και να εστιάσω τη συζήτηση, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, στα σχέδιά μου για το τι θέλουμε τη δεύτερη τετραετία, εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευθούν.

Γιάννης Σαραντάκος: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας αυτή από το θέμα των κυβερνητικών συνεργασιών της επόμενης μέρας. Είμαι υποχρεωμένος να το κάνω αυτό, λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής. Βλέπω το κλίμα των τελευταίων ημερών, τις τελευταίες ώρες θα έλεγα, με μία ένταση μεταξύ των κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ. Πόσο εύκολο είναι πραγματικά μέσα σε αυτό το κλίμα να υπάρξει μια συνεργασία την επόμενη μέρα των εκλογών; Ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις μας, ότι η απλή αναλογική ουσιαστικά είναι μία «νάρκη» στην πολιτική σταθερότητα. Είναι ένα εκλογικό σύστημα από το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο να προκύψει μία σταθερή κυβέρνηση.

Και βέβαια το ερώτημα αυτό δεν πρέπει να το κάνετε σε εμένα. Πρέπει να το κάνετε σε αυτούς οι οποίοι υπερασπίζονται την απλή αναλογική και σε αυτούς οι οποίοι ισχυρίζονται ότι μπορεί να προκύψει «κάποιου είδους προοδευτική διακυβέρνηση» την επόμενη μέρα.

Διότι έχουμε ακούσει πάρα πολλά τις τελευταίες εβδομάδες. Από την «κυβέρνηση των ηττημένων», πήγαμε σε «κυβέρνηση ανοχής», πήγαμε σε μία συζήτηση η οποία έγινε με τον κ. Βαρουφάκη ο οποίος θέλει να αντικαταστήσει τα ευρώ μας με «Δήμητρες», τώρα υπάρχει μία κόντρα του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου.

Προσωπικά, μένω έξω από αυτή τη συζήτηση, προτιμώ να μιλώ για την Ελλάδα του 2023 κι όχι για την Ελλάδα του 1981. Και επαναλαμβάνω αυτό το οποίο είπα από την αρχή, διεκδικούμε την πιο δυνατή ισχυρή εντολή στην κάλπη της 21ης Μαΐου η οποία και τελικά θα καθορίσει στη συνέχεια το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα και το ποιος θα είναι Πρωθυπουργός.

Γιάννης Σαραντάκος: Άρα εσείς δεν βλέπετε με οποιονδήποτε συνδυασμό κυβέρνηση την επόμενη μέρα της 21ης Μαΐου, δηλαδή στις 22 Μαΐου, όποιος και να είναι ο συνδυασμός, όποιος είναι πρώτος, δεύτερος, τρίτος. Με αυτό το κλίμα υπάρχει δυνατότητα συναίνεσης;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Από την πρώτη στιγμή μίλησα για το αριθμητικό ενδεχόμενο να υπάρξει μία κυβέρνηση ηττημένων και εξακολουθώ να πιστεύω ότι αν έβγαιναν οι αριθμοί, σίγουρα θα έβρισκαν ένα τρόπο να συνεργαστούν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και με το κόμμα του ΜέΡΑ 25. Δεν πιστεύω τίποτα από αυτά τα οποία λέει ο κ.Τσίπρας.

Εξάλλου, ο ίδιος είπε ότι «άλλα λέμε προεκλογικά και μετεκλογικά μπορεί άλλα να κάνουμε». Θεωρώ ότι ο μόνος τρόπος να απομακρυνθεί και μαθηματικά αυτό το σενάριο είναι να είναι πολύ ισχυρή στην κάλπη της 21ης Μαΐου.

Για να απαντήσω, όμως, ευθέως στο ερώτημά σας. Εκτιμώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να προκύψει μια βιώσιμη κυβέρνηση μετά από την πρώτη κάλπη. Αλλά όλα αυτά είναι πράγματα τα οποία θα τα δούμε, το βράδυ της 21ης Μαΐου. Αυτή τη στιγμή εγώ είμαι εστιασμένος σε μία αποστολή και μόνο: Να πετύχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το κόμμα μας, για τη Νέα Δημοκρατία.

Βλέπω ότι έχουμε μια καλή δυναμική, αλλά δεν θέλω να υπάρχει κανείς απολύτως εφησυχασμός. Έχουμε ακόμα 16 μέρες μέχρι τις εκλογές. Και όπως σας είπα, θέλω να μιλήσουμε σε αυτές τις 16 μέρες για το μέλλον. Για την Οικονομία, για την Υγεία, για την κοινωνική Δικαιοσύνη, όπως την αντιλαμβανόμαστε. Και να αφήσω τους άλλους, όπως σας είπα, να τσακώνονται για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι μια συζήτηση που εμάς δεν μας αφορά.

Γιάννης Σαραντάκος: Να μείνω για λίγο ακόμα στο θέμα αυτό. Αν είστε πρώτο κόμμα, η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα το βράδυ της 21ης Μαΐου, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα την παραλάβετε. Θα πάρετε κάποιο τηλέφωνο; Ποιος θα είναι εκείνος ο οποίος θα πρέπει να περιμένει τηλέφωνο από τον ηγέτη του πρώτου κόμματος αν αυτός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω σε αυτό το ερώτημα, διότι αυτό θα καθοριστεί από το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου. Και δεν θέλω να κάνω καμία συζήτηση για το τι θα γίνει την 22α Μαΐου, θέλω να κάνω συζήτηση για το τι θα γίνει μέχρι την 21η Μαΐου. Όλα αυτά θα έχουμε την ευκαιρία να τα δούμε μετά το βράδυ της 21ης Μαΐου όταν θα έχουμε και τα τελικά αποτελέσματα.

Γιάννης Σαραντάκος: Το τελευταίο διάστημα άκουσα και μια δήλωσή σας. Είπατε για τον κ. Ανδρουλάκη ότι είναι στο όριο της εμμονής με εσάς. Αυτό έχει και έναν προσωπικό τόνο. Θεωρείτε ότι οι γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ έχουν κοπεί; Δεν υπάρχουν; Αν κάποιος έχει εμμονή με κάποιον άλλον είναι δύσκολο να μπορέσει να συνεννοηθεί.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η στάση του κ. Ανδρουλάκη είναι ανεξήγητη, διότι και σε μια ενδεχόμενη θεωρητικά κυβέρνηση συνεργασίας, πρωθυπουργός θα ήταν πάντα ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. Έτσι γίνεται παντού στην Ευρώπη, έτσι προφανώς θα γινόταν και εδώ. Άρα η θέση «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας», είναι παντελώς ακατανόητη. Πόσω μάλλον όταν δεν μας λέει και ο κ. Ανδρουλάκης ποιον θα είχε υπόψη του σε αυτό το θεωρητικό ενδεχόμενο.

Από εκεί και πέρα ναι, πολλές φορές ο κ. Ανδρουλάκης δίνει την εντύπωση ότι έχει κάποιου είδους προσωπικό θέμα μαζί μου. Εγώ ξέρετε δεν προσωποποιώ ποτέ τις διαφορές. Είμαι αρκετά χρόνια στην πολιτική να ξέρω ότι οι διαφορές μπορεί και πρέπει να είναι μόνο πολιτικές.

Αλλά μόνο έτσι μπορώ να εξηγήσω τη θέση του ότι ναι, θα μπορούσε να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία αλλά με άλλο πρωθυπουργό. Άρα το πρόβλημά του δεν είναι η Νέα Δημοκρατία αυτή καθ΄ εαυτή, είναι ο πρωθυπουργός.

Εγώ όμως, έχω μια άλλη άποψη. Εγώ έχω πρόβλημα με το ΠΑΣΟΚ, έχω πρόβλημα με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Διότι το ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον επί ημερών του κ. Ανδρουλάκη, έχει διολισθήσει σε μια σειρά από θέσεις που προσωπικά, κατά την άποψή μου, το φέρνουν πολύ πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ, από ό,τι σε εμάς.

Όταν, ας πούμε, αρνείται να δεχτεί την αναθεώρηση του άρθρου 16 για να αποκτήσουμε, επιτέλους, μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Όταν αρνείται την έννοια της αξιολόγησης. Όταν φέρνει στην επιφάνεια το παλιό κακό συνδικαλιστικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ.

Με αυτό το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές. Μπορεί να συγκλίνουμε σε ορισμένα επίπεδα αλλά οι διαφορές μας είναι πολύ μεγαλύτερες από τις συγκλίσεις.

ΜητσοτακηςΠασοκεκλογές 2023ΣΥΡΙΖΑΝέα Δημοκρατία
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα
Mητσοτάκης, Μεγαλύτερες, ΠΑΣΟΚ,Mitsotakis, megalyteres, pasok