Στεγαστική κρίση: «Brainstorming» για παρεμβάσεις στις μισθώσεις τύπου Airbnb

Το ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων φαίνεται μα μπαίνει στο μόνιτορ της κυβέρνησης στο φόντο της οξείας στεγαστικής κρίσης αλλά και των θεμάτων ανταγωνισμού που θέτει ο κλάδος των ξενοδοχείων.

Έτσι χθες (18/10) στο πλαίσιο της μεγάλης εκδήλωσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης και προώθησης του τουρισμού στον ευρύτερο προορισμό Αθήνα, ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας επισήμανε σχετικά ότι «αναμένουμε να δούμε τις αποφάσεις της Επιτροπής, δεδομένου ότι μετά από
σχετικό ερώτημα, λάβαμε την απάντηση ότι θα έρθει η νομοθεσία σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες». Σύμφωνα με τον ίδιο αν και το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, δεν είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργείου Τουρισμού, θα πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός της μέσης ελληνικής οικογένειας που μπορεί να εκμισθώνει ένα χώρο σε σχέση με άλλες εταιρείες διαχείρισης που το κάνουν οργανωμένα, μισθώνοντας δεκάδες ακίνητα. Όπως είπε, στο νέο πλαίσιο που θα υιοθετηθεί για τη ρύθμιση της συγκεκριμένης αγοράς επίκειται διαχωρισμός στην αντιμετώπιση εκείνων που μισθώνουν μεμονωμένα κάποια ακίνητα και εκείνων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοικιάζοντας δεκάδες καταλύματα. «Εχει γίνει συζήτηση με την προεδρία της κυβέρνησης σε ό,τι έχει να κάνει με τα μέτρα για τη βραχυχρόνια μίσθωση. Θα γίνει ένας διαχωρισμός. Διαχωρισμός της μέσης ελληνικής οικογένειας που μπορεί να εκμισθώνει ένα ακίνητο που έχει σε κάποια περιοχή και εκείνων που εκμισθώνουν δεκάδες τέτοιου είδους χώρους εν είδει βραχυχρόνιας μίσθωσης», είπε. Μάλιστα, επισήμανε ότι το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο θα συνάδει με το αντίστοιχο που θα διαμορφώσει το προσεχές διάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει ως μπούσουλας για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Επιπλέον ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι: «Τις επόμενες ημέρες θα στείλω επιστολές σε πλατφόρμες όπως η Booking και η Expedia και θα διαχωριστεί το κομμάτι διαφήμισης που έχει να κάνει με ταξενοδοχεία από εκείνο που έχει να κάνει με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κ.λπ. Κοινώς δεν θα υπάρχουν ξενοδοχεία χωρίς αστέρια. Δεν μπορεί εκεί που διαφημίζονται ξενοδοχεία να διαφημίζονται για παράδειγμα βραχυχρόνιες μισθώσεις. Αυτό είναι ένα κομμάτι που θα ξεκαθαριστεί», υπογράμμισε ο υπουργός Τουρισμού.

Την ανάγκη εκ νέου παρέμβασης για την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων επισήμανε και ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΣΕΤΕ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η βραχυχρόνια μίσθωση είναι αποδεκτή. αναγνωρίζεται ως κομμάτι του τουριστικού προϊόντος, καθώς «ο διεθνής ταξιδιώτης το θέλει και το αγοράζει σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς».

Έθεσε, δε, μια σειρά από ζητήματα όπως ότι «πέραν της μεμονωμένης δραστηριότητας υπάρχει και ένα γκρίζο θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να αλλάξει, καθώς επιτρέπει σε άτομα, οντότητες και επιχειρηματικούς ομίλους υπό το μανδύα της βραχυχρόνιας μίσθωσης να ασκούν δραστηριότητα πλήρως ανταγωνιστική προς τα ξενοδοχεία ή τα ενοικιαζόμενα δωμάτια με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την εισφοροδιαφυγή».

Υπογράμμισε, δε, ότι μία από τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο ΣΕΤΕ στην κυβέρνηση προβλέπει τη συμβολή των δήμων στη ρύθμιση της εν λόγω δραστηριότητας κατά τα πρότυπα άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων.

«Θεωρούμε πάρα πολύ σημαντική και την εμπλοκή του δήμου. Είναι απαραίτητο να δοθεί η δυνατότητα στον εκάστοτε δήμαρχο να μπορεί να βάλει όρια στην άσκηση αυτής της δραστηριότητας. Το έχουμε δει αυτό να λειτουργεί σε πάρα πολλές πόλεις του εξωτερικού, σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, με οργανωμένα μητρώα, οι οποίες έχουν ξεχωρίσει τις γειτονιές τους και ξέρουν ανά πάσα στιγμή πόσα διαμερίσματα επιτρέπεται να μπαίνουν σε αυτή την πλατφόρμα μίσθωσης και πώς μπαίνει αυτός που περιμένει στην ουρά όταν βγαίνει κάποιος ο οποίος ήταν ήδη εγγεγραμμένος στην πλατφόρμα. Αυτό είναι αναγκαίο γιατί η Αθήνα αυτή τη στιγμή είναι σε μια περίοδο πολύ ισχυρής ανάπτυξης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό όλα να γίνονται με διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού και με διασφάλιση κοινού πεδίου δράσης για όλους», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Αναφερόμενος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε, από την πλευρά του, ότι «όπως σε όλη την Ευρώπη, έτσι και στην Ελλάδα έφτασε επιτέλους η στιγμή να αποκτήσουμε σοβαρό ρυθμιστικό πλαίσιο. Και όπως σε όλη την Ευρώπη, έτσι και στην Ελλάδα, η τοπική αυτοδιοίκηση είναι εκείνη που αναλαμβάνει το βάρος, την πολιτική ευθύνη. Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε έξυπνα και πρακτικά. Υπάρχουν περιοχές στην Αθήνα που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το όριο του κορεσμού και υπάρχουν περιοχές που θα ήθελαν την ανάπτυξη τη συγκεκριμένης δραστηριότητας, θα την είχαν ανάγκη. Υπάρχει το διαμέρισμα που μπορεί να νοικιάσει ο οποιοσδήποτε και να αξιοποιήσει και υπάρχει και η επένδυση που ένα ολόκληρο κτίριο μετατρέπεται στην πραγματικότητα σε ξενοδοχείο μέσω του Airbnb».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος πριν λίγες εβδομάδες ζήτησε παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κομμάτι της παραπλανητικής διαφήμισης των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Γιώργος Αλεξάκης

ΚυβέρνησηAirbnbΤουρισμόςστέγη
Keywords
Τυχαία Θέματα