Στεγαστικά δάνεια: «Παγώνουν» για ένα χρόνο οι αυξήσεις των επιτοκίων

22:11 5/4/2023 - Πηγή: Reporter

Μέτρα για την διευκόλυνση των ενήμερων δανειοληπτών που εξυπηρετούν στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου αναμένεται να ανακοινώσουν οι τράπεζες, μέσω «κλειδώματος» του επιτοκίου βάσης στα επίπεδα που ήταν την 30η Μαρτίου 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες για 12 μήνες θα αναλάβουν να καλύψουν την επιπλέον αύξηση του ευρωπαϊκού επιτοκίου euribor αλλά και του libor βάσει του οποίου υπολογίζονται τα δάνεια που

έχουν συναφθεί με ελβετικό φράγκο, καθώς και όλα τα στεγαστικά δάνεια που συνδέονται με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, ώστε να μην μετακυληθεί στους δανειολήπτες η επιβάρυνση από τις επόμενες αυξήσεις στα επιτόκια στις οποίες θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το σχέδιο αυτό θα εφαρμοστεί μόνο για τα στεγαστικά δάνεια που αφορούν κύρια κατοικία και όχι δευτερεύουσα ή υποθήκη ακινήτων για άλλα δάνεια. Το κόστος φέρεται να διαμορφώνεται κοντά στα 200 εκατ. ευρώ και θα το αναλάβουν αποκλειστικά οι τράπεζες, χωρίς να είναι απαραίτητο να αλλάξουν οι συμβάσεις των εν λόγω δανείων καθώς πρόκειται για κίνηση επιβράβευσης του πελάτη/δανειολήπτη.

Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό είναι σαν να γίνονται όλα τα επιτόκια σταθερά για τη χρονική περίοδο του 12μήνου, ενώ αν σε αυτή την περίοδο υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ ή την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας αυτές θα εφαρμοστούν υπέρ του δανειολήπτη. Έτσι για τις τυχόν αυξήσεις επιτοκίων του επόμενου διαστήματος δεν θα επιβαρυνθούν οι δανειολήπτες.

Η δράση αυτή θα «τρέξει» ανεξάρτητα από το πρόγραμμα επιδότησης του 50% της επιβάρυνσης από την άνοδο των ευρωπαϊκών επιτοκίων σε σύγκριση με την 30ή Ιουνίου 2022, που αφορά όσους πληρούν τα διευρυμένα πλέον κριτήρια επιλεξιμότητας.

Σημειώνεται ότι στο τέλος του περασμένου μήνα το euribor 1 μήνα διαμορφωνόταν σε 2,92%, το euribor 3 μηνών σε 3,038% και το επιτόκιο της ΕΚΤ σε 3,50%.

EURIBORενήμεροι δανειολήπτεςΤΡΑΠΕΖΕΣLibor
Keywords
Τυχαία Θέματα