Σταϊκούρας: Τι θα κάνουμε για την προστασία από πλειστηριασμούς

«Οι οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση που προέκυψαν από καταπτώσεις δανείων τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου μπορούν να ρυθμιστούν, πλέον, σε 120 μηνιαίες δόσεις, με κλιμακούμενο πρόγραμμα απαλλαγής από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής». Αυτό τόνισε μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης τους βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφερόμενος στην προσπάθεια για να αποκαταστήσει της ομαλότητα στις πληρωμές νοικοκυριών κι

επιχειρήσεων.

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών σε σχέση με την αναστολή πλειστηριασμών για τις ευάλωτες οικονομικά ομάδες, τόνισε ότι αυτή παρέχεται ήδη από τις τράπεζες και τουςδιαχειριστές δανείων, έως το τέλος του έτους.

Επιπρόσθετα, η Κυβέρνηση, όπως είπε, νομοθέτησε για αναστολή, ενός έτους, πλειστηριασμών και κατασχέσεων επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας φυσικών ή νομικών προσώπων στις πληγείσες – από τον ΙΑΝΟ – περιοχές.

«Πέρα από τα ανωτέρω προσωρινά μέτρα, η Κυβέρνηση θα θεσπίσει, άμεσα, το νέο Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής 2ης Ευκαιρίας» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας και ανέλυσε τα βασικά σημεία της εν λόγω πρωτοβουλίας:

«Συγκεκριμένα, θεσπίζουμε μια νέα εξωδικαστική διαδικασία για τα νοικοκυριά – σε αντιδιαστολή με τον Νόμο Κατσέλη, που υποχρέωνε να προσφύγουν στα δικαστήρια και να περιμένουν έως και 12 έτη για να βρουν μια λύση στο πρόβλημά τους.

Με τον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό, οι πολίτες μπορούν πλέον να ρυθμίζουν τα χρέη τους, προς τράπεζες και Δημόσιο, σε έως 240 δόσεις – αριθμό διπλάσιο από τις 120 δόσεις που είχε νομοθετήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση.

Με τον τρόπο αυτό, σε πολλές περιπτώσεις, η μηνιαία δόση που θα καλούνται να καταβάλουν οι οφειλέτες θα περιορίζεται στο μισό.

Παράλληλα, παρέχουμε επιδότηση δανείων 1ης κατοικίας στα ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά, υποστηρίζοντας την προσπάθειά τους να είναι συνεπή με τις υποχρεώσεις τους.

Εάν όμως κάποιο νοικοκυριό, έχει πλήρη οικονομική αδυναμία και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει καμία ρύθμιση, του δίνουμε τη δυνατότητα να απαλλαγεί από όλα τα χρέη του.

Λαμβάνουμε μάλιστα μέριμνα ώστε το σπίτι του να το αγοράσει ένας Φορέας και να του το παραχωρήσει, ώστε να παραμείνει σε αυτό. Έτσι, δεν θα φύγει ο ευάλωτος από το σπίτι του. Και εφόσον το ευάλωτο νοικοκυριό ανακάμψει οικονομικά στο μέλλον, έχει την αποκλειστική δυνατότητα να επαναγοράσει το σπίτι του. Με το Νόμο αυτό δίνουμε στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μια πραγματική και ουσιαστική 2η ευκαιρία.

Συμπερασματικά, η Κυβέρνηση αποδεικνύει ότι αντιμετωπίζει, με αποτελεσματικότητα, υπευθυνότητα και κοινωνική δικαιοσύνη, το ευαίσθητο ζήτημα της υπερχρέωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.»

πλειστηριασμοίΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣΕΛΛΑΔΑΓΕΦΥΡΑπροστασία πρώτης κατοικίας
Keywords
Τυχαία Θέματα
Σταϊκούρας,staikouras