Σνάμπελ (ΕΚΤ): Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής όσον αφορά τα επιτόκια

Το φυσικό επιτόκιο ίσως κινείται υψηλότερα λόγω των μακροπρόθεσμων παραγόντων, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και οι γεωπολιτικές μεταβολές, σύμφωνα με την Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Το συγκεκριμένο επιτόκιο, το οποίο ούτε τονώνει ούτε περιορίζει την οικονομική ανάπτυξη και συχνά αναφέρεται ως R*, είναι ένας δείκτης που παρακολουθούν οι κεντρικοί τραπεζίτες. Ένα υψηλότερο R* μπορεί να σημαίνει

ότι η νομισματική πολιτική είναι λιγότερο σφιχτή από ό,τι θα έπρεπε και ό,τι το κόστος δανεισμού μπορεί να μειωθεί πιο αργά ή πιο προσεκτικά.

«Παρατεταμένες μεταστροφές στα επιτόκια έχουν συμβεί επανειλημμένα στην ιστορία, στον απόηχο μεγάλων οικονομικών, πολιτικών ή κοινωνικών σοκ», δήλωσε η Σνάμπελ την Τετάρτη (20/3). «Μπορεί, τώρα, να είμαστε αντιμέτωποι με ένα τέτοιο σημείο καμπής», σημείωσε, μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη.

«Οι μεγάλες επενδυτικές ανάγκες που προκύπτουν από διαρθρωτικές προκλήσεις που συνδέονται με την κλιματική μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και με γεωπολιτικές μεταβολές μπορεί να έχουν έναν αντίκτυπο στην αύξηση του φυσικού επιτοκίου», πρόσθεσε.

#Σνάμπελ #ΕΚΤ #επιτόκια #Σημείο_καμπής #πληθωρισμός #ΦΥΣΙΚΟ_ΕΠΙΤΟΚΙΟ
Keywords
Αναζητήσεις
snabel-ekt-vriskomaste-se-simeio-kabis-oson-afora-ta-epitokia.htm
Τυχαία Θέματα