Σκρέκας:Στον επόμενο εκκαθαριστικό η επιδότηση-Τι γίνεται με τα σταθερά τιμολόγια

Ο Υπουργός Ενεργείας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 τη Δευτέρα (15/11) ξεκαθάρισε ότι η επιδότηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα αρχίσει να φαίνεται στους επόμενους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς οι οποίοι θα ξεκινήσουν να εκδίδονται από το τέλος Νοεμβρίου.

Η επιδότηση θα ανέρχεται για κατανάλωση 300Kw τον μήνα, στα 9 ευρώ τον Σεπτέμβριο, στα 19 για τον Οκτώβριο και στα 39 για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Η ρήτρα

αναπροσαρμογής που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές με μέση κατανάλωση 300Kw τον μήνα θα είναι 45 ευρώ, άρα η επιδότηση από το κράτος θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της επιβάρυνσης.

Ο κ. Σκρέκας διαβεβαίωσε πως αν οι αυξημένες τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια συνεχιστούν, η Κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να επιδοτεί τους καταναλωτές, αλλά δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί ολόκληρο το ποσό της επιβάρυνσης των καταναλωτών.

Μέρος της επιβάρυνσης για όσα νοικοκυριά καταναλώνουν περισσότερα από 300 kw τον μήνα, έχει ανακοινώσει ότι θα καλύψει η ΔΕΗ, ενώ κάτι ανάλογο έχει ζητηθείς και από τους υπόλοιπους παρόχους.

Τέλος και μεταξύ άλλων, ο κ. Σκρέκας έκανε γνωστό, πως τις επόμενες μέρες θα λειτουργήσει ένας 5ψηφιος αριθμός έκτακτης ανάγκης τον οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν ευάλωτα νοικοκυριά σε περίπτωση που του κοπεί το ρεύμα λόγω οφειλών, προκειμένου να γίνεται άμεση επανασύνδεση.

Στο μεταξύ και όσοι διαθέτουν συμβάσεις με σταθερά τιμολόγια, με βάση όσα αναφέρονται στην επιστολή που έστειλε την περασμένη Παρασκευή ο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προς τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας σχετικά με το ύψος των νέων επιχορηγήσεων στους καταναλωτές, θα λάβουν επιδότηση. «Για τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, που δεν συμπεριλαμβάνουν ρήτρες αναπροσαρμογής, σχετιζόμενες με την χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η μοναδιαία επιδότηση ορίζεται για όλη την περίοδο εφαρμογής του μέτρου της παρούσας, στο ποσό των 20 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (MWh) επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας» αναφέρει ο υπουργός. Αυτό παραπέμεπι σε μια επιδότηση 6 της τάξης των 6 ευρώ για τις πρ΄ψτες 300 kWh για κάθε μήνα από τους Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Σε σχέση με το χρόνο «πίστωσης» της έκπτωσης στην ίδια επιστολή το ΥΠΕΝ αποσαφηνίζει: «Οι αναθεωρημένες επιδοτήσεις υπολογίζονται, για κάθε δικαιούχο, ως το γινόμενο της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας του κάθε μήνα, έως τα όρια κατανάλωσης που αναφέρονται στην ανωτέρω παράγραφο, επί του ποσού της μοναδιαίας επιδότησης του μήνα αυτού και εφαρμόζονται στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, έναντι ή εκκαθαριστικούς κατά περίπτωση, οι οποίοι εκδίδονται εντός του μηνός Νοεμβρίου και εφεξής και καλύπτουν περιόδους κατανάλωσης, που εμπίπτουν στην περίοδο εφαρμογής του μέτρου. Στους ανωτέρω λογαριασμούς ενσωματώνεται και η επιδότηση, που αφορά στην περίοδο εφαρμογής του μέτρου και δεν έχει υπολογιστεί στους λογαριασμούς, που έχουν εκδοθεί σε ημερομηνία προγενέστερη από την ως άνω οριζόμενη», όπως ορίζεται σχετικώς στην επιστολή του υπουργού.

Πάντως οι πάροχοι που καλούνται «μήνα – μήνα» να στηρίζουν από την τσέπη το μηχανισμό αυτό εκπτώσεων αναμένουν με αγωνία το πότε θα λάβουν τα χρήματα των κρατικών αυτών επιδοτήσεων. Άλλωστε η ρευστότητά τους, λόγω και των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά είναι περιορισμένη και βέβαια η πριμοδότηση έστω για ένα μικρό διάστημα του μηχανισμού εκπτώσεων από τα διαθέσιμά τους δημιουργεί ζητήματα ρευστότητας.

εκκαθαριστικόςΣκρέκας
Keywords
Τυχαία Θέματα