Σκωτία: Συνελήφθη η πρώην πρωθυπουργός- Έρευνα στα οικονομικά του SNP

Σάλος έχει ξεσπάσει στη Σκωτία, καθώς η πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Στέρτζιον, συνελήφθη σε σχέση με τη συνεχιζόμενη έρευνα για τη χρηματοδότηση και τα οικονομικά του SNP.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι μια 52χρονη τέθηκε υπό κράτηση ως ύποπτη και ανακρίνεται από αστυνομικούς, με τα βρετανικά ΜΜΕ να αναφέρουν την Κυριακή (11/6) ότι πρόκειται για την Στέρτζιον.

Η σύλληψη

έρχεται μετά τη σύλληψη και την απελευθέρωση του συζύγου της, πρώην διευθύνοντος συμβούλου του SNP, Πίτερ Μάρελ, τον Απρίλιο.

Εκπρόσωπος της κυρίας Στέρτζιον επιβεβαίωσε ότι συνεργάζεται στην έρευνα. «Η Νίκολα Στέρτζιον απάντησε σήμερα, Κυριακή 11 Ιουνίου, κατόπιν συνεννόησης με την αστυνομία της Σκωτίας, σε ερωτήσεις και επρόκειτο να συλληφθεί και να ανακριθεί σε σχέση με την επιχείρηση Branchform.

Η Νίκολα έχει πει σταθερά ότι θα συνεργαστεί στην έρευνα αν της ζητηθεί και συνεχίζει να το κάνει», είπε.

Το SNP δεν σχολίασε τα γεγονότα της Κυριακής.

Ένας εκπρόσωπος είπε: «Αυτά τα θέματα υπόκεινται σε αστυνομική έρευνα που είναι σε εξέλιξη. Το SNP συνεργάστηκε πλήρως σε αυτήν την έρευνα και θα συνεχίσει να το πράττει, ωστόσο δεν είναι σκόπιμο να αναφερθούν δημόσια τυχόν ζητήματα όσο αυτή η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη».

Στις 5 Απριλίου, αξιωματικοί ερεύνησαν το σπίτι της Στέρτζιον και τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Εδιμβούργο. Ο Μάρελ αφέθηκε ελεύθερος αργότερα χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Ένα πολυτελές αυτοκινούμενο τροχόσπιτο κατασχέθηκε επίσης από την αστυνομία έξω από το σπίτι της μητέρας του Μάρελ στο Dunfermline.

Σχεδόν δύο εβδομάδες αργότερα, ο ταμίας του SNP Κόλιν Μπίτι συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Παραίτηση- σοκ

Η Στέρτζιον υπηρέτησε ως πρωθυπουργός της Σκωτίας για οκτώ χρόνια.

Η σοκαριστική παραίτησή της ήρθε στις 15 Φεβρουαρίου, όταν είπε ότι ήξερε «στο μυαλό μου και στην καρδιά μου» ότι αυτή ήταν η κατάλληλη στιγμή για να παραιτηθεί.

Είναι η μακροβιότερη πρωθυπουργός και ήταν η πρώτη γυναίκα που κατείχε τη θέση. Επέμεινε ότι η παραίτησή της δεν ήταν απάντηση στην «τελευταία περίοδο πίεσης», η οποία περιελάμβανε διαμάχες σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις για το φύλο, τους τρανς κρατούμενους και τη στρατηγική για την ανεξαρτησία.

Ωστόσο, μέσα σε ένα μήνα από την τελευταία της ημέρα, στις 28 Μαρτίου, η έρευνα για τα οικονομικά του SNP -που ξεκίνησε σχεδόν πριν από δύο χρόνια- ήρθε στο προσκήνιο.

ΣκωτίασύλληψηΣτέρτζιον
Keywords
Αναζητήσεις
skotia-synelifthi-i-proin-prothypourgos--erevna-sta-oikonomika-tou-snp.htm
Τυχαία Θέματα
Σκωτία, Συνελήφθη, - Έρευνα, SNP,skotia, synelifthi, - erevna, SNP