«Σκαρφαλώνει» βλέποντας αύξηση της ζήτησης το πετρέλαιο- Πέφτει το αέριο

15:16 8/5/2023 - Πηγή: Reporter

Ισχυρά ανοδικά άνω του 2% κινούνται οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα (8/5), καθώς οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ αμβλύνθηκαν και ορισμένοι traders έκριναν ότι η πρόσφατη διολίσθηση της τιμής του αργού, καταγράφοντας πτώση για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο, ήταν υπερβολική.

Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο βοήθησε το πετρέλαιο

να αναρριχηθεί κατά περίπου 4% την Παρασκευή, παρόλο που η ισχύς της αγοράς εργασίας θα μπορούσε να αναγκάσει την Federal Reserve να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Η ανάκαμψη του πετρελαίου ακολουθεί αυτή των ενεργειακών μετοχών στη Wall Street την περασμένη Παρασκευή, αφού οι ΗΠΑ ανέφεραν ισχυρά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας, τα οποία αμβλύνουν τις ανησυχίες για μια επικείμενη οικονομική ύφεση», δήλωσε η αναλύτρια της CMC Markets, Τίνα Τενγκ.

Το μπρεντ είχε ολοκληρώσει την περασμένη εβδομάδα με πτώση περίπου 5,3%, ενώ το αμερικανικό αργό έπεσε κατά 7,1% ακόμη και μετά την ανάκαμψη της Παρασκευής. Και οι δύο δείκτες αναφοράς υποχώρησαν για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο.

Αναλυτές της Goldman Sachs το Σάββατο δήλωσαν ότι οι ανησυχίες σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση και τις αυξημένες προμήθειες ήταν «υπερβολικές».

Ένας γύρος εθελοντικών περικοπών της παραγωγής από ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ+ ξεκινά αυτόν τον μήνα και η ομάδα θα πραγματοποιήσει την επόμενη συνεδρίασή της στις 4 Ιουνίου.

Πριν από αυτό, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο θα είναι στο επίκεντρο την Τετάρτη, επηρεάζοντας ενδεχομένως τις μελλοντικές αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια.

Η τελευταία μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ για την αγορά πετρελαίου αναμένεται την Πέμπτη, παρέχοντας μια επικαιροποιημένη ανάγνωση για τις προοπτικές ζήτησης και προσφοράς.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 2,52% στα 73,14 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 2,22% στα 76,97 δολάρια το βαρέλι.

Πέφτει το φυσικό αέριο

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,569% στα 36 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τιμές του χρυσού ανεβαίνουν, καθώς το δολάριο υποχώρησε και οι οικονομικοί κίνδυνοι επιμένουν, ενώ οι επενδυτές προετοιμάζονταν για τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,1%, καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για τους ξένους αγοραστές.

«Ο χρυσός συνεχίζει να λαμβάνει στήριξη, καθώς οι αγορές εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικές για περαιτέρω χρηματοπιστωτική αστάθεια των ΗΠΑ, η οποία θα ενίσχυε τους κινδύνους ύφεσης στη χώρα. Εάν τα προβλήματα των περιφερειακών τραπεζών επανέλθουν στο προσκήνιο, αυτό θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στο ασφαλές περιουσιακό στοιχείο», δήλωσε ο Χαν Ταν, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην Exinity.

Οι επενδυτές και οι traders εξακολουθούν να στοιχηματίζουν ότι η Fed θα μειώσει τελικά τα επιτόκια αργότερα φέτος, υποστηρίζοντας τον χρυσό μηδενικής απόδοσης, πρόσθεσε ο Ταν.

Το πολύτιμο μέταλλο ενισχύεται 0,33% στα 2.031,40 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,25% στα 25,865 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 1,53% στα 3,9425 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,29% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,105 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,17% στο 1,2663 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,15% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8726 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟαμερικανικό αργόΜΠΡΕΝΤδολαριοΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟχρυσόςχαλκόςασήμι
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα
Σκαρφαλώνει, - Πέφτει,skarfalonei, - peftei