«Σκαρφαλώνει» κοντά 2% το πετρέλαιο-Κάτω από €100/μεγαβατώρα το φυσικό αέριο

Άνοδο κοντά στο 2% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη (21/12), μετά τα στοιχεία που δείχνουν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση στα αποθέματα αμερικανικού αργού, αλλά τα κέρδη περιορίζονται από τις αυξανόμενες ανησυχίες για τη ζήτηση στην Κίνα και μια χιονοθύελλα που αναμένεται να πλήξει τα ταξίδια στις ΗΠΑ.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά περίπου 3,1 εκατομμύρια βαρέλια

την εβδομάδα έως τις 16 Δεκεμβρίου, ανέφεραν πηγές της αγοράς, επικαλούμενες στοιχεία από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου. Εννέα αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει πτώση 1,7 εκατομμυρίου βαρελιών.

Οι τιμές ενισχύονται επίσης από τα σχόλια του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος είπε την Τρίτη ότι η κίνηση που επικρίθηκε έντονα από τον ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου αποδείχθηκε η σωστή απόφαση.

Τα σχόλια υποδηλώνουν ότι ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να συνεχίσει να διατηρεί περιορισμένη την προσφορά, δήλωσε η αναλύτρια της CMC Markets, Τίνα Τενγκ.

Τη ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να επηρεάσει το γεγονός ότι τεράστια τμήματα των Ηνωμένων Πολιτειών προβλέπεται να αντιμετωπίσουν ισχυρό χιόνι που είναι πιθανό να προκαλέσει καθυστερήσεις πτήσεων και προβλήματα στις μετακινήσεις στο οδικό δίκτυο κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο πολυσύχναστες περιόδους ταξιδιού του έτους.

Οι ανησυχίες για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα καθώς η χώρα αρχίζει να καταργεί την πολιτική της για μηδενικό COVID-19 εμποδίζει τις τιμές του πετρελαίου να κινηθούν υψηλότερα.

Ωστόσο, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας από τη Ρωσία τον Νοέμβριο αυξήθηκαν κατά 17% σε ετήσια βάση καθώς τα κινεζικά διυλιστήρια έσπευσαν να εξασφαλίσουν περισσότερα φορτία εν όψει του πλαφόν που επιβλήθηκε από τις χώρες της G7 και του εμπάργκο της ΕΕ από τις 5 Δεκεμβρίου.

Συνολικά, σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant, οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 11% σε μηνιαία βάση για την περίοδο 1-20 Δεκεμβρίου μετά την έναρξη ισχύος του εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,63% στα 77,49 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,71% στα 81,38 δολάρια το βαρέλι.

Κατρακυλά το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ισχυρά πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 5,860% στα 88,495 ευρώ η μεγαβατώρα.

Το φυσικό αέριο υποχωρεί για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, μετά τη συμφωνία της ΕΕ για πλαφόν στην τιμή, ενώ και οι θερμοκρασίες σε μεγάλο μέρος της ηπείρου παραμένουν ήπιες εν μέσω εισροής υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο συμβάλλει στη μείωση των τιμών.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,12% στα 1.823,15 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,54% στα 24,135 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός ανεβαίνει 0,07% στα 3,8018 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,07% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0615 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,66% στο 1,21 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,64% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8773 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟαμερικανικό αργόΜΠΡΕΝΤΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμι
Keywords
Τυχαία Θέματα