Σερβία: Θρίαμβος του κόμματος του Βούτσιτς στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές

Το κόμμα του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς αναδείχθηκε νικητής στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οδεύοντας προς την απόλυτη πλειοψηφία.

Το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) πρόκειται να κερδίσει σχεδόν το 47% των ψήφων, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τον συνασπισμό «Η Σερβία ενάντια στη βία» ήταν πολύ πίσω με 23,1%.

Η μεγαλύτερη ελπίδα τους είναι να αμφισβητήσουν το κόμμα του προέδρου στο Βελιγράδι στις τοπικές εκλογές

της Κυριακής.

Τα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της νύχτας από τα 8.273 εκλογικά τμήματα της Σερβίας επιβεβαίωσαν το προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος, αν και οι προβλέψεις στην ίδια την πρωτεύουσα του έδωσαν πολύ μικρότερο περιθώριο νίκης τεσσάρων μονάδων.

Ο κ. Βούτσιτς δήλωσε ότι το κόμμα του δείχνει να εξασφαλίζει 127 έδρες (σ.σ. οι εκτιμήσεις δίνουν πλέον 128) στην Εθνοσυνέλευση των 250 εδρών.

«Η δουλειά μου ήταν να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να εξασφαλίσω την απόλυτη πλειοψηφία», είπε στους υποστηρικτές του, αν και ο ίδιος δεν ήταν υποψήφιος στις εκλογές.

Στο πλευρό του βρέθηκε η πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς, η οποία νωρίτερα είχε απορρίψει τις αναφορές για εκλογικές παρατυπίες σε ορισμένα εκλογικά τμήματα στη Σερβία από μη κυβερνητικούς παρατηρητές. Είπε ότι είχαν ως στόχο «να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα που θα προκαλέσει χάος, πανικό και δυσπιστία». Τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν την εκλογική διαδικασία ως βρώμικη.

Το SNS βρίσκεται στην εξουσία από το 2012, αλλά υπήρξαν τρεις εκλογές τα τελευταία τρία χρόνια.

Πρόβλεψη του CeSID/Ipsos νωρίς τη Δευτέρα έδωσε στους Προοδευτικούς 48 έδρες στο Βελιγράδι έναντι 43 της αντιπολίτευσης.

Η συμμετοχή σε εθνικό επίπεδο υπολογίστηκε στο 59,1%.

#Σερβία #Βούτσιτς #εκλογές #βουλευτικές_εκλογές #SNS
Keywords
Αναζητήσεις
servia-thriamvos-tou-kommatos-tou-voutsits-stis-proores-vouleftikes-ekloges.htm
Τυχαία Θέματα