Σεντένο (ΕΚΤ): Πρέπει να κάνουμε προσεκτικά βήματα στις προσεχείς συνεδριάσεις

Μετά την ιστορική αύξηση των επιτοκίων, η ΕΚΤ πρέπει να κινηθεί προσεκτικά στις προσεχείς συνεδριάσεις της, τόνισε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας, Μάριο Σεντένο.

Ενώ η απόφαση για επιτάχυνση των αυξήσεων ήταν «πολύ σημαντική», οι αξιωματούχοι πρέπει «να παραμείνουν προβλέψιμοι και να ενεργούν στο περιθώριο με όσο το δυνατόν μικρότερα βήματα» δήλωσε ο επικεφαλής της πορτογαλικής κεντρικής

τράπεζας σε συνέντευξή του στην Πράγα.

«Το χειρότερο σενάριο για έναν υπεύθυνο χάραξης πολιτικής είναι να τον βλέπουμε να πηγαινοέρχεται στις αποφάσεις και να κυνηγάει τα δεδομένα».

Ο Σεντένο, αρνήθηκε να αποκαλύψει την προτίμησή του σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων, ωστόσο τόνισε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο περιέγραψε την απόφαση της Πέμπτης ως «εμπροσθοβαρή».

«Σημαίνει ότι ενεργούμε ταχύτερα από ό,τι προβλέπαμε τον Ιούνιο ή ακόμη και τον Ιούλιο», τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι «Αυτό δεν σημαίνει ότι μετακινούμε το τελικό σημείο προς τα πάνω».

Το ανώτατο σημείο του κύκλου νομισματικής σύσφιξης, γνωστό ως τελικό επιτόκιο, δεν έχει ακόμη καθοριστεί, καθώς οι αξιωματούχοι υιοθετούν μια προσέγγιση ανά συνεδρίαση για τα επιτόκια, εν όψει των τεράστιων αβεβαιοτήτων που απορρέουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΣεντένοΕΚΤεπιτόκιαΣυνεδριάσειςπροσοχή
Keywords
Τυχαία Θέματα