Σεισμός στην Τουρκία: Πιθανό πλήγμα $84 δισ. στην οικονομία

Οικονομικό πλήγμα ακόμα και μέχρι 84,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων μπορεί να βιώσει η Τουρκία από τον φονικό σεισμό που «χτύπησε» τη χώρα πριν μερικές ημέρες.

Αυτό ανέφερε επιχειρηματική ένωση, ενώ κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι το ποσό θα ξεπεράσει τα 50 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, ο απολογισμός των θανάτων στην Τουρκία και τη Συρία από τον σεισμό 7,8 βαθμών της περασμένης Δευτέρας πλησιάζει τις 36.000. Έκθεση που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο από την Τουρκική Συνομοσπονδία Επιχειρήσεων τοποθετεί το κόστος των ζημιών στα 84,1 δισ. δολάρια.

Μάλιστα,

τονίζεται πως το κύριο κόστος θα αφορά την ανοικοδόμηση κατοικιών, γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και υποδομών, και κάλυψη των βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναγκών στέγασης εκατοντάδων χιλιάδων αστέγων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει τονίσει ότι το κράτος θα συμπληρώσει την ανοικοδόμηση σπιτιών μέσα σε ένα χρόνο και πως η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα πρόγραμμα για να «κάνει τη χώρα να σηκωθεί ξανά».

Ο αντίκτυπος του σεισμού στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν δεν είναι πιθανό να ανακοινωθεί όπως συνέβη μετά τον σεισμό του 1999 στη βορειοδυτική Τουρκία, που έπληξε τη βιομηχανική ενδοχώρα, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μαχμούντ Μοχιελντίν στο περιθώριο του Arab Fiscal Forum χθες Κυριακή.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως, μετά τις αρχικές επιπτώσεις που θα φανούν τους επόμενους μήνες, οι επενδύσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην ανοικοδόμηση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση του ΑΕΠ.

ΤΟΥΡΚΙΑσεισμόςΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα