Σε υψηλό όλων των εποχών η χρήση άνθρακα το 2023

Η χρήση άνθρακα παγκοσμίως αναμένεται να φτάσει σε υψηλό όλων των εποχών το 2023 καθώς η ζήτηση στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες παραμένει ισχυρή, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) σε έκθεσή του.

Η ζήτηση για άνθρακα φαίνεται να αυξάνεται κατά 1,4% το 2023, ξεπερνώντας τους 8,5 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους για πρώτη φορά, καθώς η χρήση στην Ινδία αναμένεται να αυξηθεί κατά 8% και στην Κίνα κατά 5% λόγω της αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και της χαμηλής παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας, σημειώνει ο ΙΕΑ.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, η χρήση άνθρακα αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 20% σε κάθε μία το 2023, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

Η χρήση άνθρακα δεν αναμένεται να μειωθεί μέχρι το 2026, όταν η σημαντική επέκταση της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα τρία επόμενα χρόνια θα συμβάλει στη μείωση της χρήσης κατά 2,3% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2023, ακόμη και με την απουσία ή τις ισχυρότερες πολιτικές καθαρής ενέργειας.

Ωστόσο, η παγκόσμια κατανάλωση προβλέπεται να παραμείνει πολύ πάνω από 8 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2026, αναφέρει η έκθεση. Για να επιτευχθούν οι στόχοι που τίθενται από τη Συμφωνία του Παρισιού, η χρήση του άνθρακα θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά πιο γρήγορα, πρόσθεσε.

Οι χώρες- κλειδιά

Η Κίνα αναμένεται να ευθύνεται για περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα επόμενα τρία χρόνια, προκαλώντας πτώση της ζήτησης άνθρακα στη χώρα το 2024 και εκμηδένισή της μέχρι το 2026, ανέφερε η IEA.

Το ήμισυ της παγκόσμιας χρήσης άνθρακα προέρχεται από την Κίνα, επομένως οι προοπτικές για τον άνθρακα θα επηρεαστούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια από τον ρυθμό ανάπτυξης καθαρής ενέργειας, τις καιρικές συνθήκες και τις διαρθρωτικές αλλαγές στην κινεζική οικονομία.

Φέτος, η Κίνα, η Ινδία και η νοτιοανατολική Ασία αναμένεται να αντιπροσωπεύουν τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας κατανάλωσης άνθρακα, από ένα τέταρτο το 1990, με την κατανάλωση στη νοτιοανατολική Ασία να αναμένεται να επισκιάσει τις ΗΠΑ και την ΕΕ το 2023.

Μέχρι το 2026, η Ινδία και η νοτιοανατολική Ασία είναι οι μόνες περιοχές όπου η κατανάλωση άνθρακα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, σημειώνει η έκθεση.

#άνθρακας #ΧΡΗΣΗ_ΑΝΘΡΑΚΑ #Κίνα #ΑΣΙΑ #Ευρώπη #ΗΠΑ #ΙΕΑ #Διεθνής_Οργανισμός_Ενέργειας
Keywords
Αναζητήσεις
se-ypsilo-olon-ton-epochon-i-chrisi-anthraka-to-2023.htm
Τυχαία Θέματα