Σε ρυθμό εκλογών η Κροατία

13:51 3/1/2020 - Πηγή: Reporter

Στην τελική ευθεία για τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών βρίσκεται η Κροατία, με την τελική αναμέτρηση να είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020. Οι Κροάτες καλούνται να αναδείξουν τον νέο Πρόεδρο της χώρας, εν μέσω κατηγοριών για διαφθορά από τα αντίπαλα «στρατόπεδα».

Στο ήδη βεβαρυμένο κλίμα έρχεται να προστεθεί η νέα δήλωση που έκανε η απερχόμενη Πρόεδρος της χώρας και εκ νέου υποψήφια, που στηρίζεται από το κυβερνών κόμμα HDZ, Κολίντα Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς. Η κ.

Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς, κατηγόρησε τον Σοσιαλδημοκράτη πρώην πρωθυπουργό της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο οποίος διεκδικεί το προεδρικό αξίωμα, για απόπειρα πραξικοπήματος, στη διάρκεια της διαδικασίας σχηματισμού κυβέρνησης το 2015. Η δήλωση της έγινε στη διάρκεια τηλεοπτικής αναμέτρησης των δύο υποψηφίων στη δημόσια τηλεόραση της χώρας και προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κ. Μιλάνοβιτς, ο οποίος ρητά και κατηγορηματικά τη διέψευσε λέγοντας πως πρόκειται για δήλωση η οποία είναι αναληθής.

«Δεν υπήρξαν μυστικές διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις, όλα έγιναν απολύτως νόμιμα» είπε η κ. Κιτάροβιτς και πρόσθεσε, απευθυνόμενη στον κ. Μιλάνοβιτς ότι «εσείς κ. Μιλάνοβιτς ήσασταν αυτός που κάνατε απόπειρα πραξικοπήματος, λέγοντας ότι δεν θα αναγνωρίζατε υπηρεσιακή κυβέρνηση (...) Όταν ο Τόμισλαβ Καραμάρκο (σ.σ. αρχηγός του HDZ) ήρθε με 76 υπογραφές, εσείς μου στείλατε γραπτό μήνυμα λέγοντας «σήμερα μπορείς να είσαι ηγέτης και να διορίσεις την κυβέρνηση ή να είσαι η μαριονέτα του Καραμάρκο και να του δώσεις μία θητεία»«. Ο κ. Μιλάνοβιτς ρώτησε την κ. Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς εάν αυτές οι κατηγορίες που εκτόξευσε εναντίον του είναι καταγεγραμμένες και εκείνη του απάντησε πως το μήνυμα έχει αποθηκευτεί στους διακομιστές (server).

Η απερχόμενη Πρόεδρος και εκ νέου υποψήφια άσκησε δριμεία κριτική στον κ. Μιλάνοβιτς και για θέματα εξωτερικής πολιτικής, τονίζοντας ότι ο κ. Μιλάνοβιτς προκάλεσε ζημία στις σχέσεις της Κροατίας με τη Σλοβενία, την Ουγγαρία και τη Σερβία την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι, ο 53χρονος Μιλάνοβιτς στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών είχε συγκεντρώσει το 29,58% των ψήφων. Η Κιτάροβιτς, 51 ετών, που στηρίζεται από το κυβερνών κόμμα HDZ, το οποίο κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της Κροατίας από την ανεξαρτησία της, το 1991, κατάφερε να συγκεντρώσει το 26,76% των ψήφων.

ΚΡΟΑΤΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα