Σε λίγη ώρα οι προγραμματικές δηλώσεις Παπαδήμου

Τρόικα, ψήφος εμπιστοσύνης, φορολογικό και προύπολογισμός στα υπερεπείγοντα του Παπαδήμου

Ξεκινούν από ωρα σε ώρα οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, στο πλαίσιο της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης, με τα μάτια να είναι στραμμένα στην ομιλία του νέου πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Τη νέα

κυβέρνηση θα στηρίξουν με την ψήφο τους εκτός από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ενώ ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα την καταψηφίσουν.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η νέα κυβέρνηση, εφόσον δεν υπάρξουν απουσίες ή διαρροές στην ψηφοφορία, πηγαίνει για νέο ρεκόρ ψήφων στην Μεταπολίτευση -μετά, βεβαίως, τις 297 ψήφους της οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα το 1989 – αφού μπορεί να επιδοκιμαστεί έως και από 260 βουλευτές.

Το μεσημέρι προς απόγευμα της Τετάρτης με τη λήξη της συζήτησης θα ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία που θα δείξει αν η νέα κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα και τον κανονισμό της Βουλής η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης διεξάγεται τα μεσάνυχτα της τρίτης μέρας ωστόσο επήλθε μια αλλαγή έτσι ώστε να μη συμπέσει η διαδικασία με τυχόν επεισόδια εν όψει της επετείου της 17ης Νοεμβρίου.

 

Από νωρίς στα δύσκολα...

 

Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι στο προεδρικό διάταγμα που επικυρώνει την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Λουκά Παπαδήμο, ο νέο πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει καίρια και φλέγοντα ζητήματα μέσα στην πρώτη εβδομάδα του... μελιού.
Σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει τις προγραμματικές του δηλώσεις, αν και το έργο της νέας κυβέρνησης είναι λίγο έως πολύ προκαθορισμένο. Να επικυρώσει τις αποφάσεις της Συνόδου της 26ης Οκτωβρίου και να οδηγήσει τη χώρα προς τις εκλογές.
Ωστόσο, αυτήν την εβδομάδα ο Παπαδήμος θα έλθει αντιμέτωπος με την Τρόικα, την ψηφοφορία για την εμπιστοσύνη της Βουλής και πλήθος άλλων ζητημάτων, όπως οι αποκρατικοποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν παγώσει τον τελευταίο μήνα.
Η Τρόικα που θα βρίσκεται στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα θα στοχεύσει ώστε να κλείσουν τρία ζητήματα: Η κατάθεση του νέου προϋπολογισμού, το πρόγραμμα συμμετοχής ιδιωτών στο νέο πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού χρέους κατά 50% και η διαμόρωση των λεπτομερειών της νέας δανειακής σύμβασης.

Αυτήν την εβδομάδα θα πρέπει να κλείσει και το ζήτημα της έκτης δόσης, υπό την απειλή μάλιστα τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου να μηδενίσουν. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι διαρροές κάνουν λόγο ότι το ΔΝΤ ζητά ως προϋπόθεση από την Αθήνα να δοθούν νέες δεσμεύσεις για την τήρηση των συμφωνηθέντων, πριν μάλιστα αποδεσμευθεί η δόση. Την ίδια ώρα η Κομισιόν έχει αναφέρει ότι «η απόφαση για την έκτη δόση συνδέεται με την πολιτική κατάσταση στην

Keywords
Τυχαία Θέματα