Αγορά: Και τώρα τα κεφάλια μέσα

Με ικανοποίηση υποδέχεται η αγορά τον Λουκά Παπαδήμο. Focus στην έτη δόση και στη διαχείριση της ύφεσης από τη νέα κυβέρνηση«Η ανακοίνωση του ονόματος του νέου Πρωθυπουργού και ο σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης έθεσε τέλος στο σύντομο, αλλά καθόλου ασήμαντο χρονικό διάστημα, που μεσολάβησε μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης των δύο μεγάλων
κομμάτων να υποστηρίξουν μια κυβέρνηση κοινού σκοπού», τονίζει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης της Beta Securities. «Μία περίοδος που επισκίασε ακόμη και το ράλι των ιταλικών διαφορικών επιτοκίων, γεγονός το οποίο ενσωματώθηκε με έντονο τρόπο σε όλες τις χρηματιστηριακές αγορές του πλανήτη», συμπληρώνει ο αναλυτής.

Θετική κρίνει την επικοινωνιακή υποδοχή της είδησης της νέας κυβέρνησης, όπως και την αντίδραση των κυριότερων δεικτοβαρών τίτλων, οι οποίοι έδωσαν γρήγορες και εντυπωσιακές αποδόσεις που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασαν το 80%. Το Χρηματιστήριο, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, τιμολόγησε κάτι θετικό από αυτήν την εξέλιξη, καθώς διαφαίνεται η πιθανότητα να ληφθούν και να εκτελεστούν δύσκολες κυβερνητικές αποφάσεις εντός των πολύ ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων, που θέτουν οι δανειστές της χώρας και να υλοποιηθούν με μεγαλύτερη συναίνεση οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου.

Ωστόσο, ο αναλυτής της Beta Securities εκφράζει την πεποίθηση ότι «από εδώ και πέρα η διακύμανση της ελληνικής αγοράς θα προσαρμοσθεί περισσότερο στις διεθνείς εξελίξεις, καθώς ο βαθμός και το μέγεθος των παρενεργειών της ιταλικής κρίσης υπερβαίνει τοπικές ή άλλες μικροοικονομικές εξελίξεις». Παράλληλα, εκτιμά ότι οι αγορές βρίσκονται σε ένα κομβικό σημείο όχι τόσο από πλευράς επιπέδων διαπραγμάτευσης όσο σε επίπεδο ορίζοντα γεγονότων που έχουν μπροστά τους. Ειδικότερα, η παραμονή των επιτοκίων δανεισμού της Ιταλίας σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ ενδέχεται να επισπεύσει πολιτικές ενέργειες και αποφάσεις που δεν θα αφήσουν έξω τις υπόλοιπες χώρες, που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικό πρόβλημα μεταξύ αυτών και την Ελλάδα.

«Το ΧΑ περιμένει τα πρώτα δείγματα γραφής από τη νέα κυβέρνηση», εκτιμά ο κ. Βασίλης Καραρίζος, αναλυτής της Proton Bank και συμπληρώνει ότι «ζητούμενο σε πρώτη φάση είναι η αποδέσμευση της έκτης δόσης του δανείου». Από εκεί και πέρα το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στην πολιτική που θα ακολουθηθεί αλλά και στο αν θα υπάρξουν νέα μέτρα. Παράλληλα, ο αναλυτής επισημαίνει ότι «οι αρνητικές δηλώσεις ξένων αξιωματούχων περί ευρωζώνης δύο ταχυτήτων και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ συνεχίζονται, σενάρια που θα διαψευστούν αν η νέα κυβέρνηση επιτύχει το έργο της». Θετικό κρίνεται το γεγονός ότι ο νέος Πρωθυπουργός είναι ένα πρόσωπο αναγνωρίσιμο στην ΕΕ. Εν τω μεταξύ, εκτός από τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, ο κ. Καραρίζος αναφέρει ότι το κλίμα στις αγορές επηρεάζουν κατά κύριο λόγο οι εξελίξεις στην Ιταλία.
Keywords
Τυχαία Θέματα