Σε καλό κλίμα η συνάντηση Σι-Γκέιτς: Πρόθεση για συνεργασία Κίνας-ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα μπορούν να συνεργαστούν προς όφελος και των δύο χωρών, σε συνάντηση που είχε σήμερα (16/6) με τον συνιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, με τον δεύτερο να προετοιμάζει το έδαφος ενόψει της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Κίνα.

Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός CCTV

έδειξε τον Σι να λέει ότι ήταν χαρούμενος που είδε τον Γκέιτς, τον οποίο αποκάλεσε «παλιόφιλο», έπειτα από τρία χρόνια χωρίς συνάντηση λόγω της πανδημίας της Covid-19.

«Πιστεύω ότι το θεμέλιο των σινο-αμερικανικών σχέσεων βρίσκεται στους ανθρώπους», είπε ο Σι στον Γκέιτς. «Υπό την τρέχουσα παγκόσμια κατάσταση, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε διάφορες δραστηριότητες που ωφελούν τις δύο χώρες, τους ανθρώπους των χωρών μας και ολόκληρη την ανθρώπινη φυλή».

Ο Κινέζος πρόεδρος δεν έδωσε λεπτομέρειες, αλλά τόνισε τα πιθανά οφέλη της συνεργασίας που παρεμποδίζεται από τις διαφωνίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την Ταϊβάν, την ασφάλεια και την τεχνολογία. Από την πλευρά του, ο Γκέιτς είπε στον Σι ότι ήταν «μεγάλη τιμή» που συναντήθηκε μαζί του.

Όπως μεταδίδει το Associated Press, οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχουν οξυνθεί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο πρόσφατα οι δύο πλευρές είχαν συνομιλίες για το εμπόριο και άλλα θέματα. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να φτάσει στην Κίνα την Κυριακή στην προγραμματισμένη διήμερη επίσκεψή του.

Ο Μπλίνκεν θα είναι ο πρώτος Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών που θα επισκεφθεί την Κίνα από το 2018 και αναμένεται να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Qin Gang και πιθανώς με τον πρόεδρο Τζινπίνγκ, ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Το τελευταίο ταξίδι του Γκέιτς στην Κίνα ήταν το 2019, όπου συνάντησε την πρώτη κυρία Peng Liyuan για να συζητήσει τις προσπάθειες του Ιδρύματος Γκέιτς για την πρόληψη του HIV/AIDS.

Μπιλ ΓκέιτςΣι ΤζινπίνγκΆντονι ΜπλίνκενΠΑΛΙΟΦΙΛΟΣMicrosoftΗΠΑ Κίνα
Keywords
Αναζητήσεις
se-kalo-klima-i-synantisi-si-gkeits-prothesi-gia-synergasia-kinas-ipa.htm
Τυχαία Θέματα