Σακελλαροπούλου για Τέμπη: Νιώθω ντροπή όταν βλέπω γραμμές ή τρένο
Μια διαφορετική συνέντευξη παραχώρησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» και τον Σταύρο Θεοδωράκη, που ακολούθησε τη διαδρομή της από την ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Σταυρούπολη Ξάνθης, μέχρι και το Προεδρικό Μέγαρο.
Η ΠτΔ μίλησε για την απόφασή της να γίνει δικαστικός, το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, τα μη κρατικά πανεπιστήμια, την ισότητα στον γάμο, την τοξικότητα στην πολιτική, ενώ αναφέρθηκε και στις γυναίκες που την έχουν επηρεάσει.
«Από την ημέρα εκείνη, όταν βλέπω γραμμές ή τρένο,
Μεταξύ άλλων, η κα. Σακελλαροπούλου δήλωσε τα εξής:
Για την επιλογή της να γίνει νομικός και αν περίμενε πως θα γίνει ΠτΔ
«Προφανώς και δεν περίμενα ότι θα γινόμουν Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο πατέρας μου, μάλιστα, δε με πίεσε ποτέ, ούτε για τη Νομική, που επέλεξα. Εγώ όμως τη διάλεξα και στη συνέχεια έδωσα εξετάσεις και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Νομίζω ότι το οικογενειακό περιβάλλον πολλές φορές επηρεάζει. Ναι, ίσως υποσυνείδητα επηρεάστηκα κι εγώ».
Για την ελληνική Δικαιοσύνη
«Είναι πολύ μεγάλη, βαριά κουβέντα, να πω ότι είμαι περήφανη. Εγώ δεν έχω να κρίνω και κανέναν. Υπήρξα σχεδόν 40 χρόνια δικαστής. Ξέρω ότι πολλοί συνάδελφοί μου προσπαθούν να κάνουν το σωστό. Βεβαίως θα υπάρξουν αστοχίες και λάθη. Άνθρωποι είναι και οι δικαστές. Αυτό που μέσα μου βαθιά εύχομαι και ελπίζω, είναι ακριβώς ότι είναι ανεξάρτητοι και δεν επηρεάζονται από κανέναν στην κρίση τους. Αυτό εύχομαι πάντα».
Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
«Παρακολούθησα φυσικά αυτή τη συζήτηση, αυτό τον επιστημονικό διάλογο. Υπάρχει και ο διάλογος στην κοινωνία. Συνταγματολόγοι εκφράστηκαν και προς τη μία και προς την άλλη κατεύθυνση ενόψει της διατύπωσης, της συγκεκριμένης διάταξης του Συντάγματος. Θεωρώ ότι ο τελικός κριτής σε ένα Κράτος Δικαίου, όπως είναι η χώρα μας, είναι τα δικαστήρια».
Για την ισότητα στον γάμο
«Είναι μια εμβληματική ρύθμιση που αφορά το δικαίωμα μιας ομάδας συμπολιτών μας να έχει τα ίδια δικαιώματα με όλους εμάς και μάλιστα δικαιώματα και στα παιδιά. Σαράντα σχεδόν χρόνια ως δικαστής και τέσσερα χρόνια που συμπληρώνω ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας νομίζω έχω δείξει την ευαισθησία μου στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην καθολική απόλαυσή τους από όλους τους πολίτες. Αυτό που δεν δέχομαι είναι ότι όποιος επιδιώκει μια συμπεριληπτική κοινωνία, μπορεί να διχάσει».
Για τα ελληνοτουρκικά και την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας
«Είναι βέβαιο ότι οι λαοί ευημερούν με την ειρήνη. Όπως έχει λεχθεί, ήδη από τους Ρωμαίους, «''ταν θέλεις να έχεις ειρήνη, είναι καλό να ετοιμάζεται για πόλεμο''. Αν δούμε όσα συμβαίνουν γύρω μας στον παγκόσμιο χάρτη τα τελευταία χρόνια, την κατάσταση στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, γίνεται αντιληπτό ότι πρέπει να προετοιμάζεται κανείς και για πιο δύσκολες καταστάσεις. Ήδη η Ευρώπη ετοιμάζει να κινηθεί προς τη στρατηγική της αυτονομία.
Η Χαμάς έκανε μια βάναυση επίθεση. Από κει και πέρα όμως, το δικαίωμα άμυνας του Ισραήλ, το οποίο αναγνωρίστηκε εξαρχής, πρέπει να έχει κάποια όρια. Δεν μπορεί να φτάνουμε να χάνονται τόσες ανθρώπινες ζωές. Αυτό που θα έπρεπε κάποια στιγμή να συμβεί και το ευχόμαστε, νομίζω όλοι, είναι να υπάρξει δυνατότητα για όλους αυτούς τους λαούς να συνυπάρξουν. Έχουν εξίσου δικαίωμα να υπάρχουν και οι Παλαιστίνιοι».
Για το περιβάλλον
«Χρειαζόμαστε να εφαρμόζουμε τους νόμους πάνω από όλα και η αλήθεια είναι ότι σε κάποια θέματα όπως ας πούμε η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, που έχουμε και αυθαίρετα μέσα στα δάση ή τα θέματα της εκτός σχεδίου δόμησης, αυτά είναι μεγάλα ζητήματα τα οποία δεν κατάφερε η χώρα μας να αντιμετωπίσει επί δεκαετίες τώρα με επαρκή τρόπο. Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να έχουμε πάει καλύτερα στο θέμα του περιβάλλοντος και στο θέμα της κλιματικής κρίσης. Δείχνουμε λίγο σαν να μην συνειδητοποιούμε πόσο αργά είναι, πόσοι κίνδυνοι υπάρχουν».
Για τις γυναίκες που την έχουν επηρεάσει
«Πρώτα από όλα θα έλεγα ότι εκπροσωπώ το φύλο μου. Είμαι εδώ εκπροσωπώντας όλες τις άλλες. Όλες τις άλλες που πέτυχαν μικρά ή μεγάλα πράγματα. Και το βρίσκω πολύ συγκινητικό στα ταξίδια που κάνω σε μικρότερες πόλεις, σε νησιά, να βρίσκω γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, που συνήθως είναι οι γυναίκες που μπορεί να ήταν στα χωράφια, στο σπίτι, δεν είχαν την ευκαιρία να κάνουν καριέρα, να διεκδικήσουν περισσότερα. Πρόσφεραν όμως από εκεί που ήταν. Βλέπω μεγάλη συγκίνηση στο πρόσωπό τους. Βλέπουν ότι θα μπορούσα να είμαι κόρη τους ή εγγονή τους πολλές φορές. Η συγκίνηση πραγματικά για εμένα είναι πολύ σημαντικό.
Είμαι εδώ και για αυτές. Γιατί έχουν προσφέρει πολλές γυναίκες πολλά για να είμαστε εμείς εδώ σήμερα. Άρα, αν ήθελα να μιλήσω για ηρωίδες, θα έλεγα ότι οι ηρωίδες μου είναι απλές καθημερινές γυναίκες. Όσες προηγήθηκαν και όσες συνεχίζουν να αγωνίζονται. Επειδή όμως αναφερθήκατε και σε κάποιες επώνυμες, από τα διαβάσματά μου, σαν δικαστής πια, όταν μεγάλωσα, έχω πράγματι ξεχωρίσει τη Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, γιατί ήταν εμβληματική φυσιογνωμία. Αγωνίστηκε να καταφέρει αυτά που κατάφερε, να είναι η δεύτερη γυναίκα στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών και με μια πάρα πολύ μακρά πορεία, ίσως κοντά σαράντα χρόνια».
Για την τοξικότητα στην πολιτική
«Η τοξικότητα, είτε είναι στην πολιτική σκηνή, είτε είναι στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, δεν είναι κάτι που ωφελεί. Ίσα ίσα συσκοτίζει τα πράγματα. Όταν δεν είναι κανείς νηφάλιος να ακούσει την άλλη άποψη, να ανταλλάξει επιχειρήματα, δεν μπορεί να καταλήξει. Πρέπει να μένουμε όσο μπορούμε ψύχραιμοι και να ανοίγουμε προς τον άλλον. Να ακούσουμε και τη δική του πλευρά. Αυτό νομίζω ότι είναι σημαντικό».
#Κατερίνα_Σακελλαροπούλου #πρωταγωνιστές #Σταύρος_Θεοδωράκης #ΤΡΑΓΩΔΙΑ_ΤΩΝ_ΤΕΜΠΩΝ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Στοά Αρσακείου: Γιατί προσέλαβε υψηλόβαθμο στέλεχος του Σκλαβενίτη
- Θανατηφόρο τροχαίο στη Συγγρού – Νεκρός μοτοσικλετιστής
- Συνεργασία Ελλάδας-Σλοβενίας για τις αλλαγές στην ΚΑΠ – Συντονισμός κινήσεων για την κλιματική αλλαγή
- Έρχονται οι προϋπολογισμοί τετραετίας – Πώς θα δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για παροχές
- Συντονισμένοι έλεγχοι των αρμόδιων Αρχών κατά των ελληνοποιήσεων – Αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες
- Aktor expands its footprint in Romania
- Χριστίνα Μήτση: Νέο ξενοδοχείο από τον όμιλο Mitsis στο λιμάνι του Πειραιά
- Τίτλοι τέλους σε χριστουγεννιάτικους μποναμάδες και... pass
- Οι πολιτικές εφημερίδες 5/4/2024
- Ο Εξωδικαστικός ήρθε για να μείνει - Πώς και πόσο βοηθά τους οφειλέτες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Σακελλαροπούλου για Τέμπη: Νιώθω ντροπή όταν βλέπω γραμμές ή τρένο
- Νέο sell-off στη Wall Street λόγω Fed
- Ευρωεκλογές: Η Ελλάδα θα έχει τους λιγότερους νέους ψηφοφόρους
- Reuters: Η Alphabet αξιολογεί το ενδεχόμενο εξαγοράς της HubSpot
- Ρωσία: Τρεις νέες συλλήψεις για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα
- Το X επιβραβεύει τα «σημαντικά» μέλη του με blue check
- POS-ταμειακές: Προς ολοκλήρωση η διαδικασία για το 90% των επιχειρήσεων

- Τελευταία Νέα Reporter
- Σακελλαροπούλου για Τέμπη: Νιώθω ντροπή όταν βλέπω γραμμές ή τρένο
- Ευρωεκλογές: Η Ελλάδα θα έχει τους λιγότερους νέους ψηφοφόρους
- POS-ταμειακές: Προς ολοκλήρωση η διαδικασία για το 90% των επιχειρήσεων
- Reuters: Η Alphabet αξιολογεί το ενδεχόμενο εξαγοράς της HubSpot
- Το X επιβραβεύει τα «σημαντικά» μέλη του με blue check
- Νέο sell-off στη Wall Street λόγω Fed
- Ρωσία: Τρεις νέες συλλήψεις για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα
- Παραδικαστικό: Εκδόθηκε στην Ελλάδα η πρωταγωνίστρια του κυκλώματος, Αντωνία Ηλία
- Νετανιάχου για Ιράν: Όποιος ενεργεί ενάντια στο Ισραήλ, θα πληγεί
- Μίνι rebound στο Χρηματιστήριο - Άντεξαν οι 1.380 μονάδες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Πάτρα: Μικρής έκτασης επεισόδια στο κέντρο της πόλης – 12 προσαγωγές
- Επαγγελματικά Ταμεία: Στο 9,5% η μέση απόδοση το 2023
- Ρωσία: Κατέρριψε στη διάρκεια της νύκτας 53 ουκρανικά drones
- Εξωδικαστικός μηχανισμός: Ραγδαία αύξηση αιτήσεων
- Gucci: Νέο deal με ακίνητα – Η Kering αγοράζει «χρυσό» κτίριο στο Μιλάνο έναντι 1,3 δισ. ευρώ
- Τ. Μπάιντεν: Κρατάμε ζωντανούς τους δεσμούς ΗΠΑ-Ελλάδας
- Εκδόθηκε στην Ελλάδα η φυγόδικη από το 2005 πρώην δικαστής Αντωνία Ηλία
- Βουλγαρία: Άρχισε κοινοβουλευτική έρευνα για τη Lukoil
- Φορτηγό πλοίο προσάραξε στα βόρεια της Ψερίμου – Μεταφέρει 6.800 αμνοερίφια
- Το Kendall-Jackson γίνεται ο πρώτος επίσημος «οινικός συνέταιρος» του πρωταθλήματος NBA