Ρώσος στρατιώτης καταγγέλλει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Ένας Ρώσος στρατιώτης, που συμμετείχε στον πόλεμο στην Ουκρανία, ζήτησε άσυλο στην Ολλανδία και δηλώνει πως θέλει να καταθέσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι ρωσικές δυνάμεις και στα οποία ήταν μάρτυρας.

Σύμφωνα με το Reuters, ο 60χρονος άνδρας, ο οποίος δήλωσε σε ολλανδικά μέσα ενημέρωσης ότι ονομάζεται Ιγκόρ Σάλικοφ, ανέφερε ότι, από το 2014, ήταν μέλος των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία

δυνάμεων της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και ότι εργαζόταν ως εκπαιδευτής για την παραστρατιωτική οργάνωση Wagner στην Ουκρανία.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές τους ισχυρισμούς του 60χρονου σχετικά με τις θέσεις που κατείχε στις φιλορωσικές δυνάμεις και τη Wagner.

Ο ανώτατος εισαγγελέας διερεύνησης εγκλημάτων πολέμου της Ουκρανίας, Γιούρι Μπελούσοφ, δήλωσε στο Reuters ότι ο Σάλικοφ έχει έρθει σε επαφή με Ουκρανούς εισαγγελείς εδώ και έξι, τουλάχιστον μήνες και έχει καταθέσει στις ουκρανικές αρχές.

«Έδωσε μια σημαντική κατάθεση, με ορισμένες από τις μαρτυρίες να έχουν ήδη επιβεβαιωθεί, αναφορικά με την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2022. Ανέφερε ορισμένα εγκλήματα πολέμου, τα οποία ερευνούμε και κάποιες από τις αναφορές του έχουν ήδη επιβεβαιωθεί», τόνισε ο Μπελούσοφ στο Reuters.

Η Ρωσία αρνείται σθεναρά τις κατηγορίες για διάπραξη θηριωδιών ή τη στόχευση αμάχων στην Ουκρανία.

Ο Σάλικοφ, χθες (18/12) τόνισε στο ολλανδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα EenVandaag ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί πλήρως με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και ότι ήταν μάρτυρας «αγριοτήτων εναντίον αμάχων». Προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει κάποιο σχόλιο από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Το Δικαστήριο, που εδρεύει στη Χάγη, διεξάγει ήδη έρευνα για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που φέρεται να διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

Τον Μάρτιο, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και της Ρωσίδας επιτρόπου για τα δικαιώματα των παιδιών Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, λόγω εγκλημάτων πολέμου που σχετίζονται με απαγωγές παιδιών από την Ουκρανία. Το Κρεμλίνο απέρριψε τις κατηγορίες.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Gulaga.net, με ανάρτηση στο Telegram, τόνισε ότι ο Σάλικοφ δεν έγινε άμεσα δεκτός από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, καθώς οι δικαστές δεν είναι ακόμα έτοιμοι να τον ανακρίνουν.

#Ουκρανία #ΡΩΣΟΣ_ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ #ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ_ΠΟΛΕΜΟΥ #Διεθνές_Ποινικό_Δικαστήριο #ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ_ΚΑΤΑ_ΤΗΣ_ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ
Keywords
Αναζητήσεις
rosos-stratiotis-katangellei-egklimata-polemou-stin-oukrania.htm
Τυχαία Θέματα