Ρόδιο: Το πιο περιζήτητο πολύτιμο μέταλλο του 2020

Ανοδικά κινείται από το ξεκίνημα της χρονιάς το δυσεύρετο ρόδιο, το οποίο αποτελεί το πιο ακριβό μέταλλο που υπάρχει στη Γη. Οι τιμές του ροδίου έχουν φτάσει στα ύψη, γεγονός που οι αναλυτές το αποδίδουν στην έντονη ζήτησή του και στις περιορισμένες προμήθειές του στην αγορά των μετάλλων.

Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου αυξήθηκε περισσότερο από 30% τις δύο πρώτες εβδομάδες του 2020, αγγίζοντας το υψηλότερο σημείο από το 2008, με την κατακόρυφη αύξηση να τροφοδοτείται από τη ζήτηση της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Σύμφωνα με την διεθνή χημική εταιρεία

«Johnson Matthey», το ρόδιο ξεκίνησε το έτος στα 6.050 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ την περασμένη Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, η τιμή του εκτοξεύθηκε στα 8.200 δολάρια ανά ουγγιά, καταγράφοντας άνοδο 35%. Στη συνέχεια, η τιμή του υποχώρησε ελαφρώς και την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου διαμορφώθηκε στα 7.950 δολάρια ανά ουγγιά.

Το 2019 η τιμή του μετάλλου κατέγραψε ετήσια απόδοση 151%.

Που οφείλεται το ανοδικό ράλι

Το ρόδιο, όπως και άλλα πολύτιμα μέταλλα σαν το παλλάδιο και την πλατίνα, χρησιμοποιείται ως καταλυτικός μετατροπέας σε αυτοκίνητα, ο οποίος αποτελεί μέρος συστημάτων αυτόματης εξάτμισης, που μειώνει τις εκπομπές τοξικών αερίων.

Η αυξανόμενη ζήτηση του ροδίου από τον τομέα των αυτοκινήτων οδήγησε στο ανοδικό ράλι, ξεπερνώντας κατά πολύ τις τιμές βασικών εμπορευμάτων, όπως είναι ο χρυσός. Η αξία του ροδίου είναι σήμερα πενταπλάσια από τον χρυσό.

Η Bank of America (BofA) εκτιμά ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω αύξηση της τιμής του ροδίου, καθώς αναμένεται να γίνουν πιο αυστηροί οι κανόνες για τη ζήτηση των καυσίμων και ως εκ τούτου η τράπεζα προσδοκά και την ενίσχυση του ενδιαφέροντος των επενδυτών για το πολύτιμο μέταλλο.

Ένας ακόμη λόγος, που τροφοδοτεί την ανοδική πορεία του ροδίου, αποτελεί η αισιοδοξία που επικρατεί γύρω από το ζήτημα της εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Η αναθέρμανση των σχέσεων των δύο παγκόσμιων υπερδυνάμεων αναμένεται να ενισχύσει τη ζήτηση του ροδίου στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και των καταλυτών, που μειώνουν δραστικά την εκπομπή ρύπων.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επενδύσει κανείς στο ρόδιο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα. Κι αυτό οφείλεται σε τρεις λόγους. Αρχικά, διότι το ρόδιο δεν τελεί υπό διαπραγμάτευση σε χρηματιστήρια, εν συνεχεία επειδή η αγορά των ράβδων ή κερμάτων είναι πολύ μικρή σε σύγκριση με τον χρυσό ή το ασήμι και τέλος γιατί οι περισσότερες συμφωνίες, σχετικά με τη διακίνηση του ροδίου, γίνονται μεταξύ προμηθευτών και βιομηχανικών χρηστών.

Η ιστορία του ροδίου

Το ρόδιο ανακαλύφθηκε το 1803 από τον Άγγλο χημικό Ουίλλιαμ Χάιντ Γουόλλαστον, λίγο μετά την ανακάλυψη του παλλαδίου από τον ίδιο. Σε ένα δείγμα, το οποίο είχε φθάσει στα χέρια του από τη Νότια Αμερική, χρησιμοποίησε οξύ και με καθίζηση ξεχώρισε τον λευκόχρυσο και το παλλάδιο.

Όσον αφορά την ονομασία του, το ρόδιο έχει ελληνική προέλευση, καθώς η λέξη συνδέεται με το «ρόδο» -τριαντάφυλλο- διότι ορισμένα υδατικά διαλύματα αλάτων του έχουν ροζ χρώμα. Παράλληλα, από άποψη χημικής συμπεριφοράς, το ρόδιο ανήκει στην ομάδα του λευκόχρυσου.

Αριστοτέλης Παππάς

ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑBloombergχρυσόςJohnson Mattheyρόδιο
Keywords
Τυχαία Θέματα