Πύρινη κόλαση στη Ρόδο: Διαρκής μάχη με τις φλόγες

Για έκτη συνεχόμενη ημέρα φλέγεται η Ρόδος, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη προκειμένου να διασωθούν οικισμοί.

Ο Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, σημείωσε ότι από το πρωί της Κυριακής έχουν απογειωθεί και επιχειρούν διαδοχικά 10 αεροσκάφη, 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων δύο συντονιστικά. Όσον αφορά στις επίγειες δυνάμεις επιχειρούν στα μέτωπα 266 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 49 πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα καθώς και εκατοντάδες εθελοντές που συνδράμουν στις προσπάθειες

των πυροσβεστών.

Σημαντική, όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, είναι η βοήθεια των διεθνών αποστολών. Στο πεδίο αυτή τη στιγμή υπό τις οδηγίες του Πυροσβεστικού Σώματος επιχειρούν 31 Σλοβάκοι πυροσβέστες με 4 υδροφόρα οχήματα κι από αέρος 2 γαλλικά αεροσκάφη, 2 τουρκικά και ένα κροατικό.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας η προληπτική εκκένωση αφορούσε περίπου 19.000 άτομα, τα 16.000 εξ αυτών μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και 3.000 με πλωτά σκάφη ενώ η πυρκαγιά βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, συνολικά εκκενώθηκαν 12 οικισμοί (Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνα, Λάερμα, Λάρδο, Λίνδο, Κάλαθο, Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκους, Μάσσαρη, Χαράκι), ενώ η μάχη με τις φλόγες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τον καιρό να μην είναι σύμμαχος, αφού επικρατούν δυνατοί άνεμοι.

Στη μάχη και τα Drone

Στη μάχη με τα πύρινα μέτωπα στη Ρόδο έχουν πέσει και τρεις χειριστές με drone που θα δίνουν σήμα στον Όλυμπο και στα κεντρικά της Αθήνας. Τα drone θα επιχειρούν ουσιαστικά τη νύχτα, όπου με θερμικές κάμερες θα εντοπίζουν εστίες και θα καθοδηγούν τα πεζοπόρα τμήματα, ενώ την ίδια ώρα θα περιπολούν για να τα ανακατευθύνουν σε περίπτωση που τους πλησιάζει η φωτιά.

Για τις περιοχές που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά έχει δοθεί εντολή από τους tour operators οι πτήσεις τσάρτερ να έρχονται κενές ώστε να παραλαμβάνουν όσους επισκέπτες θέλουν να αποχωρήσουν από το νησί. Επιπλέον, έχει οργανωθεί από το ΥΠΕΞ hot spot στο αεροδρόμιο Ρόδου, ώστε να υπάρχει ταχεία διεκπεραίωση ταξιδιωτικών εγγράφων, πολλά από τα οποία έχουν χαθεί.

Προσωπικό του υπουργείου Εξωτερικών ήδη μετακινείται στη Ρόδο για να εγκαταστήσει από σήμερα, στις 17:00, εντός του αεροδρομίου του νησιού Help Desk, σε συνεργασία με τις οικείες πρεσβείες, για τη διευκόλυνση της έγκαιρης αναχώρησης επισκεπτών, οι οποίοι έχουν απολέσει τα ταξιδιωτικά έγγραφά τους.

Σε 24ωρη λειτουργία έχει μπει από την Παρασκευή το Τελωνείο Ρόδου, ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε η δημοτική ενότητα της Νότιας Ρόδου

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της πυρκαγιάς που εξακολουθελι να μαίνεται στο νησί της Ρόδου, κηρύχθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η δημοτική ενότητα της Νότιας Ρόδου.

Στην σχετική απόφαση που εκδόθηκε σήμερα αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου του Δήμου Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 18-07-2023 στις παραπάνω περιοχές σύμφωνα με τα ανωτέρω 8 και 9 σχετικά. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 18 Ιανουαρίου 2024. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».

Φιλοξενία με όλα τα μέσα για τους πυρόπληκτους

Σε μια τεράστιας επιχείρηση εκκένωσης, τουλάχιστον 4.000 τουρίστες απομακρύνθηκαν από τα ξενοδοχεία που διέμεναν, εκ των οποίων 2.500 απεγκλωβίστηκαν από τη θάλασσα, με τη συνδρομή του λιμενικού σώματος και ιδιωτικών σκαφών.

Μεταφέρθηκαν σε γυμναστήρια, σχολικά συγκροτήματα και συνεδριακά κέντρα μεγάλων ξενοδοχείων του νησιού, ενώ έχουν διατεθεί και 3 επιβατηγά πλοία.
Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων για να διευκολυνθεί η απομάκρυνση ξένων πολιτών λόγω των πυρκαγιών, ενώ οι αρχές απευθύνουν έκκληση τόσο στους Έλληνες όσο και τους ξένους πολίτες που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να επικοινωνούν με την Πολιτική Προστασία στο τηλέφωνο 112.

Το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε επιπρόσθετα τηλέφωνα επικοινωνίας στα οποία μπορούν να καλούν αποκλειστικά ξένοι πολίτες.

Εκτός από το τηλέφωνο επικοινωνίας 0030 – 210 3681730, η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών έχει θέσει στη διάθεση των ξένων πολιτών που έχουν ανάγκη αρωγής και τα τηλέφωνα 210-3681259 και 210-3681350.

Φιλοξενία και διατροφή πυρόπληκτων πολιτών και τουριστών

Σε συνεννόηση με Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ρόδου έχουν διατεθεί για φιλοξενία και διατροφή πολιτών που απομακρύνθηκαν από τα ξενοδοχεία τους οι παρακάτω συνεδριακοί χώροι ξενοδοχείων. Σ

Συνολικά μπορούν να φιλοξενηθούν εκεί 3.190 άτομα:

SHERATION RODOS RESORT, χωρητικότητα 250 άτομαVERGINA, χωρητικότητα 400 άτομαAMATHUS, χωρητικότητα 70 άτομαRODOS PALACE, χωρητικότητα 1500 άτομαMEDITERRANEAN, χωρητικότητα 150 άτομαPARADISE RESORT- ELA RESORT, χωρητικότητα 300 άτομαOLYMPIC PALACE, χωρητικότητα 300 άτομαKRESTEN PALACE, χωρητικότητα 150 άτομαEDEN ROC, χωρητικότητα 70 άτομαΡόδοςφωτιάπύρινα μέτωπατουριστεςΕΛΛΑΔΑ
Keywords
Αναζητήσεις
pyrini-kolasi-sti-rodo-diarkis-machi-me-tis-floges.htm
Τυχαία Θέματα