Πτώση 18% στις εξαγωγές βρετανικών αγαθών προς την ΕΕ

Ήδη στο πρώτο τρίμηνο μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ, το εμπόριο της Βρετανίας με την Ε.Ε. «βυθίστηκε», σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη (25/5).

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Γραφείου Εθνικών Στατιστικών Στοιχείων (ONS) της Βρετανίας, καταγράφηκε πτώση 18% στις εξαγωγές βρετανικών αγαθών προς την ΕΕ, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 22%. Το εμπόριο της χώρας με τον υπόλοιπο πλανήτη έμεινε σχετικά αμετάβλητο, με τις εξαγωγές να αυξάνονται οριακά κατά 0,4% και τις εισαγωγές να υποχωρούν κατά 0,9%.

Από

το 1998 που τηρούνται στοιχεία, είναι η πρώτη φορά που οι εισαγωγές από χώρες εκτός ΕΕ ξεπέρασαν εκείνες από το μπλοκ των «27».

Βέβαια, όπως επισημαίνει η βρετανική στατιστική αρχή, είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα. «Με μόλις ένα τρίμηνο στοιχείων, εν μέσω πανδημίας και ύφεσης, είναι πολύ νωρίς για να κριθεί εάν πρόκειται για βραχυπρόθεσμες αναταράξεις ή πιο μακροπρόθεσμες προσαρμογές στις αλυσίδες εφοδιασμού», υπογραμμίζει.

ΒρετανίαΕμπόριοΕΕα' τρίμηνο
Keywords
Τυχαία Θέματα