Προϋπολογισμός 2020: Κυβερνητικά χαμόγελα και πιθανές εκπλήξεις Μητσοτάκη

Τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον μήνα Νοέμβριο έφεραν χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Καθώς κορυφώνεται στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, τα κυβερνητικά στελέχη έχουν επιπλέον επιχειρήματα για τη θετική πορεία της οικονομίας, ενώ ανοίγουν και… παράθυρα για τη λήψη νέων θετικών μέτρων ανακούφισης των πολιτών.

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη με την ψήφισή του και αφού θα έχει προηγηθεί η μονομαχία των πολιτικών αρχηγών από το

βήμα της Βουλής.

Με δεδομένα τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 11μηνο, πηγές της ΝΔ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν… εκπλήξεις στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη την Τετάρτη στη Βουλή.

Ο Πρωθυπουργός θεωρείται βέβαιο πως θα ανακοινώσει αύξηση του κονδυλίου των 68 εκατ. ευρώ για το επίδομα θέρμανσης. Με τον τρόπο αυτό θα καλυφθούν οι ανάγκες όσο το δυνατόν περισσότερων συμπολιτών μας που πληρούν τα κριτήρια για ένταξη στη ρύθμιση.

Ενδεχομένως, όμως, να υπάρξουν κι άλλες εκπλήξεις από τον Πρωθυπουργό, που σε ανάλογες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν δεν είχε χάσει την ευκαιρία να… πικάρει τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως η κυβέρνησή του, σε αντίθεση με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, τηρεί τις δεσμεύσεις της και πολλές φορές, κάνει και… υπερβάσεις.

Μία τέτοια υπέρβαση θα μπορούσε να είναι η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, που κυβερνητικές πηγές θεωρούν εφικτή, καθώς τα στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν πως ο στόχος των εσόδων έχει ήδη επιτευχθεί.

Όπως τόνισε άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνει ότι η μείωση των φόρων όχι απλώς δεν ζημιώνει τα έσοδα, αλλά αντίθετα τα ευνοεί, καθώς ο κόσμος ανταποκρίνεται με μεγαλύτερη άδεια στις υποχρεώσεις του.

Με αυτά τα δεδομένα μπαίνουμε στην τελική ευθεία της συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2020, που όπως είπαμε αναμένεται να κορυφωθεί την Τετάρτη με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Ο Πρωθυπουργός έχει το μαχαίρι και το καρπούζι και φυσικά η τοποθέτησή του αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣΜητσοτακης
Keywords
Τυχαία Θέματα