Πρόταση μομφής: Κορυφώνεται η «μάχη» με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, οι οποίες θα ξεκινήσουν λίγο μετά τις 16.00, αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα (30/1) η τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης (27/1) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Από τους πολιτικούς αρχηγούς, πρώτος θα πάρει το

λόγο ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, ως αρχηγός του τελευταίου σε έδρες κόμματος του κοινοβουλίου.

Η διαδικασία αναμένεται να κορυφωθεί από τις 20.00 και μετά, όταν θα λάβει το λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την πρωτολογία του.

Μετά τις 22.00 θα ξεκινήσει η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας, με τη διαδικασία να λαμβάνει τέλος κατά τα μεσάνυχτα.

Η συζήτηση ήταν αρχικά προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί περίπου στις 20:00, προκειμένου να ακολουθήσει η ψηφοφορία, ωστόσο ο ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός βουλευτών που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο, έχει θέσει τη διαδικασία εκτός προγραμματισμού.

Η διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, διά ζώσης και ονομαστικά, με δυνατότητα επιστολικής ψήφου όσων βρίσκονται σε αποστολή της κυβέρνησης ή της Βουλής στο εξωτερικό, ή είναι σε απομόνωση λόγω της πανδημίας. Λόγω των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, οι βουλευτές θα προσέλθουν να ψηφίσουν σε τρεις ομάδες των 100.

Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Επιπλέον, σύμφωνα με όσα ορίζουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, «πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών».

πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησηςΣΥΡΙΖΑολομέλεια της ΒουλήςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΑλέξης Τσίπρας
Keywords
Τυχαία Θέματα