Η ακραία μεταβλητότητα φέρνει πρόσθετη ανησυχία στις χρηματαγορές

Τις τελευταίες εβδομάδες η μεταβλητότητα στα χρηματιστήρια έχει «εκτιναχθεί» σε επίπεδα, που είχαν παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και κατά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Σύμφωνα με report της UBS, βασική ανησυχία των επενδυτών, που οδηγεί σε αυτές τις συνθήκες μεταβλητότητας, είναι οι ενδείξεις εδραίωσης του πληθωρισμού, οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ

(Federal Reserve) σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων, ανεξάρτητα από τον αντίκτυπο που θα έχουν αυτές στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Μάλιστα, τα σημάδια ότι η αύξηση των μισθών επιταχύνεται λόγω του υψηλού πληθωρισμού θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη Fed στο να «σφίξει» με πιο επιθετικό τρόπο την πολιτική της.

Σε αυτό το πλαίσιο και λαμβάνοντας υπόψη το αρνητικό της σενάριο, η UBS επισημαίνει ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από τις 4-5 φορές που περιμένουν οι περισσότεροι αναλυτές, ενώ παράλληλα θα μειώσει τον ισολογισμό της κατά περίπου 1 τρισ. δολάρια μέσα στο 2022. Όπως τονίζει ο ελβετικός επενδυτικός οίκος, ένας τέτοιος ρυθμός αύξησης των επιτοκίων θα έβλαπτε τις επιχειρηματικές και καταναλωτικές δαπάνες και θα προκαλούσε «επικίνδυνη» επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Μπορεί επίσης να έχει κι άλλες αρνητικές συνέπειες, όπως το να κάνει πολύ πιο δύσκολο για το κόμμα του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν να διατηρήσει την πλειοψηφία του στο Κογκρέσο στις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Το πρόσφατο sell off στις αγορές, καθώς και ο αντίκτυπος που έχει στα οικονομικά αποτελέσματα των μεγάλων εταιρειών, υποδηλώνει δύο πράγματα:

1) ευκαιρίες για μακροπρόθεσμους επενδυτές, καθώς πολλά από τα αρνητικά σενάρια θα έχουν πραγματοποιηθεί έως το τέλος του 2022, άρα δε θα υπάρξει κάτι χειρότερο να περιμένουν οι επενδυτές και

2) η αγορά ανησυχεί ότι μπορεί να συμβεί κάτι κακό στο μεσοδιάστημα, με τη UBS να υπογραμμίζει στο σημείο αυτό τη σημασία της διαφοροποίησης και της αντιστάθμισης κινδύνου.

Νομισματική πολιτική και… ρωσο-ουκρανικό ζήτημα

Οι «γνωστοί άγνωστοι» παράγοντες, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις τους επόμενους μήνες, περιλαμβάνουν μια στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ή ένα λάθος στη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, που σχετίζεται με την ποσοτική σύσφιξη (QT - quantitative tightening). Για παράδειγμα, στην έλλειψη εμπειρίας της Fed σχετικά με τις συνέπειες της μείωσης του ισολογισμού ελλοχεύει ο κίνδυνος λάθους πολιτικής.

Επίσης, ένα σοκ στις τιμές των εμπορευμάτων, που θα μπορούσε να δημιουργηθεί από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, πιθανότατα θα πυροδοτούσε αφενός βραδύτερη ανάπτυξη αφετέρου υψηλότερο πληθωρισμό, προκαλώντας την ήδη έντονη ανησυχία των επενδυτών για ύφεση και υψηλότερα επιτόκια.

Αριστοτέλης Παππάς

UBSπληθωρισμόςFEDERAL RESERVESELL OFFΝομισματική ΠολιτικήΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα