Πρόταση Ερντογάν για διεθνή διάσκεψη με τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα προς τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρότεινε τη θέσπιση μιας περιφερειακής διάσκεψης με τη συμμετοχή όλων των χωρών της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων και των Τουρκοκυπρίων, ώσε να επιλυθούν οι διαφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα και τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή.

Πρόκειται για μία πρόταση που έχει καταθέσει και η ΕΕ ως εναλλακτική για την αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Ερντογάν φαίνεται

να την υιοθετεί, καθώς την κατέθεσε στον ΟΗΕ, ενώ μίλησε θετικά για τη συγκεκριμένη ιδέα και στην τηλεδιάσκεψη που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Σαρλ Μισέλ την Τρίτη.

Στον ΟΗΕ ο Ερντογάν τόνισε ακόμα ότι πρώτο μέλημα της Τουρκίας είναι η επίλυση των διαφωνιών «με δίκαιο και ενδεδειγμένο τρόπο» μέσω συνομιλιών.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα αποτύχουν οι μάταιες προσπάθειες να αποκλειστεί η Τουρκία από τα ενεργειακά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Θα ήθελα να επαναλάβω το κάλεσμα μας για διάλογο και συνεργασία μεταξύ των παράκτιων χωρών στη Μεσόγειο» υπογράμμισε ο κ. Ερντογάν. «Οπότε προτείνουμε τη διενέργεια περιφερειακής διάσκεψης όπου θα λαμβάνονται υπόψη τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις όλων των παράκτιων χωρών και όπου θα έχουν συμμετοχή και οι Τουρκοκύπριοι» πρόσθεσε.

Ασφαλώς, Ελλάδα και Κύπρος δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούν τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων σε μία τέτοια διάσκεψη, καθώς ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο θα αναγνώριζαν το ψευδοκράτος.

ΕρντογάνΜΕΣΟΓΕΙΟΣΑνατολική ΜεσόγειοςΟΗΕΕΛΛΑΔΑΤΟΥΡΚΙΑΕΕΤουρκοκύπριοι
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρόταση Ερντογάν, Τουρκοκυπρίων,protasi erntogan, tourkokyprion