Αλβανικό Επος: Τα οστά 1.600 πεσόντων θα ενταφιαστούν σε στρατιωτικά κοιμητήρια με όλες τις τιμές

Σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της μνήμης των Ελλήνων αγωνιστών του Επους του 1940 – 41, τα οστά 1.600 πεσόντων αναμένεται να ενταφιαστούν σε στρατιωτικά κοιμητήρια με όλες τις τιμές, συνεχίζοντας μια πρακτική που ξεκίνησε το 2018.
Ενα βήμα πριν το άνοιγμα του αυτοσχέδιου νεκροταφείου της Πρεμέτης όπου είχαν ταφεί πρόχειρα 1.600 πεσόντες Ελληνες, βρίσκονται οι ελληνικές και αλβανικές αρχές με σκοπό να αποτίσουν φόρο τιμής στους ήρωες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Τα αρμόδια κλιμάκια έχουν ένα δύσκολο έργο να επιτελέσουν καθότι πάνω σε κομμάτι του τάφου, το καθεστώς Χότζα, προχώρησε στο

χτίσιμο αθλητικών εγκαταστάσεων.
«Εχουμε εντοπίσει 52 σημεία όπου βρίσκονται οι σοροί. Δεν θα μεταφερθούν στην Ελλάδα, αλλά θα ενταφιαστούν σε στρατιωτικά κοιμητήρια στην Κλεισούρα και στις Βουλιαράτες» εξηγεί στο Sputnik, ο πρόεδρος της Ενωση Τέκνων, Συγγενών και Φίλων Πεσόντων 1940 – 1941 και πρώην υπουργός, Γιώργος Σούρλας.
Η επέκταση του κοιμητηρίου στην Κλεισούρα, για να υποδεχθεί τους Ελληνες ήρωες έχει ολοκληρωθεί.
Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε ο ίδιος, το 2005 μετά τη συγκέντρωση στοιχείων από προσωπικές μαρτυρίες καθώς από οδοιπορικά και επισκέψεις στη Βόρεια Ήπειρο.
Τότε είχε δεχθεί τηλέφωνο από κάποιον Βορειοηπειρώτη, που τον ενημέρωσε ότι καθώς όργωνε, έβλεπε να σπάζουν οστά και κρανία. «Είναι αγωνιστές από την Ελλάδα, εσείς που είστε;» τον ρώτησε.
«Οι Ελληνες πεσόντες στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου, που είναι άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι στο σύνολο τους, ανέρχονται στους 7.976» εξηγεί ο πρώην υπουργός.
Η ιστορική εκκρεμότητα με τους πεσόντες του Αλβανικού Επους
Οταν διαπίστωσε αυτήν την ιστορική εκκρεμότητα, θεώρησε ότι έπρεπε να ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια για την αποκατάσταση της.
«Ηταν ένας δύσκολος αγώνας καθότι έπρεπε να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι Ελληνες, όχι μόνο οι συγγενείς, αλλά και οι υπόλοιποι πατριώτες» επισημαίνει.
Πρόκειται για τους ίδιους ήρωες που έδωσαν τις μάχες στο Επος του ’40 και καθυστέρησαν τους κατακτητές, τους Ναζί και τους συνεργάτες τους από το να φτάσουν στη Σοβιετική Ενωση.
«Η Σοβιετική Ενωση τότε, με βάση αυτές τις μάχες, κέρδισε χρόνο και κατόρθωσε να ανασυνταχθεί».
Μετά από προσπάθεια ετών συγκροτήθηκε διακρατική επιτροπή Ελλάδας – Αλβανίας και τα επιτελεία των δύο χωρών ξεκίνησαν να πραγματοποιούν αναζήτηση των οστών και εκταφή τους. Τα οστά βρίσκονταν σε προσωρινούς και πολλές φορές αυτοσχέδιους ομαδικούς τάφους.
«Από το 2018 και έπειτα, βρήκαμε περίπου 700 πεσόντες. Η δύσκολη προσπάθεια συνεχίζεται καθότι πρέπει να γίνουν όλα σε συνεργασία με την Αλβανία. Παράλληλα αναζητούμε και τους συγγενείς για ταυτοποίηση».
Για την υλοποίηση της διαδικασίας ταυτοποίησης των εντοπιζόμενων οστών, έχει ήδη δημιουργηθεί βάση δεδομένων δειγμάτων αίματος των απογόνων των πεσόντων, από το τμήμα Μοριακής Βιολογίας του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών.
«Η διαδικασία προχωρά αλλά απέχει πολύ από την ολοκλήρωση. Ανοίξαμε έναν τάφο στην Κόνιτσα όπου γνωρίζουμε τα επώνυμα των πεσόντων».
Οπως αναφέρει, όταν κάποιος περπατά στα χώματα της Βορείου Ηπείρου αισθάνεται υπερηφάνεια και ενοχές:
«Υπερηφάνεια επειδή οι αγωνιστές έδειξαν ηρωισμό, δόξασαν την Ελλάδα και άλλαξαν την ιστορία και ενοχές επειδή αφέθηκαν εγκαταλελειμμένοι. Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από τότε που τα οστά των πεσόντων διασκορπίστηκαν στα βουνά και τα λαγκάδια».
Πηγή Sputniknews.gr, Λάμπρος Ζαχαρής

Keywords
Τυχαία Θέματα