Πρώτα η έκτακτη εισφορά...και μετά στα δικαστήρια

Τα ουκ ολίγα παράλογα της έκτακτης εισφοράς και της εισφοράς αλληλεγγύης.Εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ.Π.Οικονόμου, στην οποία διευκρινίζονται οι περιπτώσεις απαλλαγής από την καταβολή της έκτακτης εισφοράς
και της εισφοράς αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, κανονικά θα καταβάλλουν την ειδική εισφορά αλληλεγγύης οι άνεργοι φορολογούμενοι που μέσα στο 2011 απέκτησαν έστω και ένα ευρώ πραγματικού εισοδήματος, ενώ από την εισφορά δεν απαλλάσσονται και όσοι άνεργοι λαμβάνουν επίδομα από ταμεία εκτός του ΟΑΕΔ (π.χ ΝΑΤ).

Από την έκτακτη εισφορά δε θα εξαιρεθούν και οι πρώην εργαζόμενοι της Ολυμπιακής, όσοι επιτηδευματίες διαθέτουν μπλοκάκι λιγότερα από πέντε χρόνια αλλά με ενδιάμεση διακοπή του (όσοι το άνοιξαν πριν το 2006 δηλαδή), ενώ από την εισφορά δε γλιτώνουν ούτε οι...πεθαμένοι στους οποίους έχει βεβαιωθεί, καθώς αυτή μεταβιβάζεται στους κληρονόμους του θανόντος.

Παράλληλα, η καταβολή της εισφοράς δεν αναστέλλεται ακόμη και αν ο φορολογούμενος προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Αναλυτικά η εγκύκλιος:

ΠΟΛ 1223

«ΘΕΜΑ: Οδηγίες για συγκεκριμένες περιπτώσεις για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, την έκτακτη εισφορά σε αντικειμενικές δαπάνες και το τέλος επιτηδεύματος.

Με αφορμή τα ερωτήματα που έχουν τεθεί στην υπηρεσία μας, σας κοινοποιούμε οδηγίες για συγκεκριμένα θέματα που έχουν τεθεί προς ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή των διατάξεων του ν. 3986/2011.

Α. Ειδική εισφορά αλληλεγγύης (άρθρο 29)

1. Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να απαλλαγεί ένας άνεργος από την καταβολή της ειδικής εισφοράς, είναι οι εξής :

α) Να είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο των μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ ή να λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τον εν λόγω οργανισμό και όχι από άλλα ταμεία (πχ. NAT). Σε καμία άλλη περίπτωση δεν έχει την απαλλαγή. Οι προϋποθέσεις αυτές πρέπει να συντρέχουν στο πρόσωπο του κατά την 31/08/2011, ημερομηνία έκδοσης των πρώτων εκκαθαριστικών σημειωμάτων, για να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς, κοινό για όλους τους φορολογούμενους. Ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλλει αίτηση στη Δ.Ο.Υ. για διαγραφή της εισφοράς που βεβαιώθηκε μετά την έκδοση της απόφασης επιδότησης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, εφόσον προκύπτει από αυτή ότι η επιδότηση του έχει αρχίσει τουλάχιστον από 31/08/2011.

β) Να μην έχει κατά την χρήση 2011 πραγματικά εισοδήματα άλλης πηγής, έστω και μικρού ποσού, γεγονός που το δηλώνει υπεύθυνα ο φορολογούμενος και είναι δυνατόν να ελεγχθεί κατά την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης οικονομικού έτους 2012.

Στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνονται τεκμαρτά εισοδήματα. Για την εξαίρεση των ανέργων δεν εξετάζονται τα εισοδήματα της χρήσης 2010.

Επισημαίνεται ότι απαλλάσσεται μόνο η επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ και όχι άλλες ειδικές επιδοτήσεις, ακόμη κι αν καταβάλλονται από τον ΟΑΕΔ, ή από άλλα Ταμεία και Οργανισμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα