Κατά 20-25 δισ. ευρώ μπορεί να μειωθεί το χρέος μέσω του «Ήλιου»...

Στο πρόγραμμα αναφέρεται μάλιστα η χθεσινή απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.Κατά 20-25 δις. ευρώ, σε βάθος 25ετίας, μπορεί να μειωθεί το χρέος του Δημοσίου από έσοδα που είναι σε θέση να εξασφαλίσει το Δημόσιο μέσω του προγράμματος «Ηλιος» για την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας στη Δυτική Ευρώπη. Αυτό ανέφερε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Παπακωσταντίνου, σημειώνοντας παράλληλα ότι το πρόγραμμα «Ηλιος» αναφέρεται στη χθεσινή απόφαση της
Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ως ένας από τους τρόπους για την εξασφάλιση των 15 δισ. ευρώ που απαιτούνται επιπλέον, (πέραν των 50 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις που προβλέπονταν αρχικά).

Στη διάρκεια συνέντευξης με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για την Ελλάδα, ο υπουργός περιέγραψε από πού θα προέλθουν τα έσοδα αυτά. Όπως είπε, το σχέδιο για την εξαγωγή ενέργειας 10.000 ηλιακών MW, υπολογίζεται να κοστίσει γύρω στα 20 δισ. ευρώ, ενώ το κόστος για τη δημιουργία απευθείας γραμμής προς τη Γερμανία ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ. Τα έσοδα που μπορεί να αποφέρει η πώληση της ενέργειας αυτή στη Γερμανία, σε βάθος 25 ετών, ανέρχονται σε περίπου 80 δισ. ευρώ ή 3 - 3,5 δισ. ευρώ το έτος. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη ; Ότι, αν το ποσοστό της ελληνικής συμμετοχής στο έργο, είναι, με βάση τουλάχιστον τις μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις, της τάξης του 30%, θα προκύψει ένα συνολικό έσοδο για το ελληνικό Δημόσιο γύρω στα 20-25 δισ. ευρώ ή 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Και πως μπορούν τα μελλοντικά αυτά έσοδα να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους ; Είτε με τιτλοποίηση, κατά το μοντέλο των διοδίων από τους αυτοκινητοδρόμους, είτε να δίνουμε κάθε χρόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους μας, ότι εισπράττουμε, δηλαδή περίπου 1 δισ. ετησίως. Όπως είπε ο υπουργός, η ελληνική συμμετοχή μπορεί να είναι και πάνω του 30%, καθώς το τελικό ποσοστό θα προκύψει από την αξία της παραχώρησης της δημόσιας γης για 25 χρόνια καθώς και από τις άλλες διευκολύνσεις που θα συμφωνηθούν (γρήγορες αδειοδοτήσεις, μειωμένη φορολογία κλπ).

Γιώργος Φιντικάκης
Keywords
Τυχαία Θέματα