«Προσγείωση» από τα επίπεδα ρεκόρ για τη Wall Street

Απώλειες κατέγραψαν την Τρίτη (20/6) οι βασικοί δείκτες της Wall Street, στην πρώτη συνεδρίαση έπειτα από μία εβδομάδα που χαρακτηρίστηκε από πολλά ρεκόρ ιδίως για τον ευρύτερο S&P 500 και τον τεχνολογικό Nasdaq.

Αμφότεροι οι δείκτες «έπιασαν» ενδοσυνεδριακά την περασμένη εβδομάδα το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022. Ο S&P 500 ολοκλήρωσε το πέμπτο διαδοχικό 5νθήμερο κερδών και ο Nasdaq το όγδοο. Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι η Wall Street

παρέμεινε κλειστή χθες (19/6) λόγω της αργίας του Juneteenth (αργία για την κατάργηση της δουλείας στις ΗΠΑ).

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 245,25 μονάδες ή 0,72% στις 34.053,87 μονάδες. Ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,47% στις 4.388,71 μονάδες και ο Nasdaq Composite έχασε 0,16% στις 13.667,29 μονάδες. Τις τελευταίες ώρες της συνεδρίασης περιορίστηκαν αρκετά οι αρχικές απώλειες ειδικά για τον Dow Jones. Παράλληλα, οι μετοχές που υποχώρησαν ξεπέρασαν αυτές που κατέγραψαν κέρδη σε αναλογία 2 προς 1.

Καθοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 3,72% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 4,68%.

Οι επενδυτές ετοιμάζονται και για την εξαμηνιαία κατάθεση του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο. Ο διοικητής της Fed θα μιλήσει αύριο σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων και την Πέμπτη στη Γερουσία, δίνοντας την ευκαιρία στους επενδυτές να αναζητήσουν νέα στοιχεία για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Την ίδια ώρα, αμηχανία προκάλεσε η κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να μειώσει κατά 10 μονάδες βάσης τα επιτόκια χορηγήσεων 1 και 5 ετών, σε συνέχεια της κίνησής της την προηγούμενη εβδομάδα να μειώσει τα επιτόκια σε μια διευκόλυνση βραχυπρόθεσμου δανεισμού.

Στα μάκρο της ημέρας, οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τον Μάιο. Ειδικότερα, υπήρχαν 1,63 εκατ. εκκινήσεις τον περασμένο μήνα, που ήταν υψηλότερες από τις 1,39 εκατ. εκκινήσεις στέγασης οι οποίες αναμένονταν από οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών. Σημαντική άνοδο εμφάνισαν και οι οικοδομικές άδειες, που αποτελούν ένδειξη της εξέλιξης κατασκευής κατοικιών στο μέλλον, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 5,2% τον Μάιο και ανήλθαν στις 1,49 εκατ. άδειες.

Στο «κόκκινο» το πετρέλαιο και ο χρυσός

Με απώλειες έκλεισαν την Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου, στον απόηχο της απόφασης της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να μειώσει τα βασικά επιτόκια χρηματοδότησης, επηρεάζοντας έτσι τη ζήτηση για πετρέλαιο στον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή του πλανήτη.

Την ίδια στιγμή η προσφορά στις παγκόσμιες αγορές ενισχύεται, με τις εξαγωγές από το Ιράν να σημειώνουν νέα υψηλά παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Η Ρωσία επίσης αναμένεται να ενισχύσει τις θαλάσσιες εξαγωγές αυτό το μήνα, αντισταθμίζοντας τον αντίκτυπο από τις περικοπές που έχει αποφασίσει το OPEC.

Στο πεδίο των τιμών, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Αυγούστου υποχώρησε κατά 1,55 δολάρια ή 2,2% στα 70,38 δολάρια το βαρέλι και το Brent Αυγούστου έχασε 19 cents ή 0,3% στα 75,90 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures.

Πτώση σημείωσαν και οι τιμές των μετάλλων, με την ενίσχυση του δολαρίου να αποδυναμώνει τον χρυσό, ο οποίος αποτελεί ανταγωνιστικό asset για το αμερικανικό νόμισμα. Η άνοδος του δολαρίου προέρχεται από τα στοιχεία για τη στέγαση στις ΗΠΑ τον Μάιο που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.

Ο χρυσός παραδόσεως Αυγούστου έχασε 23,50 δολάρια ή 1,2% στα 1.947,70 δολάρια ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το ασήμι Ιουλίου «κατρακύλησε» 89 cents ή 3,7% στα 23,23 δολάρια ανά ουγγιά και ο χαλκός του ίδιου μήνα σημείωσε μικρές απώλειες 0,1% στα 3,88 δολάρια η λίβρα.

WALL STREET ΗΠΑNasdaqΠΕΤΡΕΛΑΙΟχρυσόςεπιτόκιαενάρξεις κατοικιώνΤζερόμ ΠάουελΚεντρική τράπεζα ΚίναςFEDERAL RESERVE
Keywords
Αναζητήσεις
prosgeiosi-apo-ta-epipeda-rekor-gia-ti-wall-street.htm
Τυχαία Θέματα