Πρακτικά Fed: Παραμένει περιοριστική η νομισματική πολιτική-Όχι σε μειώσεις επιτοκίων

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει αρκετά πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Federal Reserve και ως εκ τούτου οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας απέφυγαν να μιλήσουν για πιθανές μειώσεις επιτοκίων, στην πρόσφατη διήμερη συνάντησή τους στις αρχές Νοέμβρη.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιεύθηκαν απόψε (21/11), τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής

Αγοράς (FOMC) εξακολουθούν να ανησυχούν ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει επίμονα υψηλός ή και να κινηθεί υψηλότερα, ενώ όπως είπαν «ίσως χρειαστεί να γίνουν περισσότερα».

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει «περιοριστική» έως ότου τα στοιχεία δείξουν ότι ο πληθωρισμός κινείται προς μια πειστική πορεία, πίσω στον στόχο του 2% που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα. Μαζί με αυτό, ωστόσο, τα πρακτικά έδειξαν ότι τα μέλη της Fed πιστεύουν ότι μπορούν να κινηθούν «στο σύνολο των εισερχόμενων πληροφοριών και τις επιπτώσεις τους στις οικονομικές προοπτικές καθώς και στην ισορροπία των κινδύνων».

Παράλληλα, τα πρακτικά δεν έδωσαν καμία ένδειξη ότι τα μέλη συζήτησαν πότε θα μπορούσαν να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια, κάτι που αντικατοπτρίστηκε στη συνέντευξη Τύπου του προέδρου Jerome Powell μετά τη συνεδρίαση. «Το γεγονός είναι ότι η επιτροπή δεν σκέφτεται καθόλου τη μείωση των επιτοκίων αυτή τη στιγμή», είχε πει τότε ο Powell.

Το βασικό επιτόκιο της Fed, το οποίο καθορίζει το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού, κυμαίνεται σε ένα εύρος μεταξύ 5,25% και 5,5%, παραμένοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών.

Στα πρακτικά αναφέρεται επίσης ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θεώρησαν το αυξανόμενο premium ως προϊόν μεγαλύτερης προσφοράς, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρηματοδοτεί τα τεράστια δημοσιονομικά της ελλείμματα. Άλλα ζητήματα περιελάμβαναν τη στάση της Fed για τη νομισματική πολιτική και τις απόψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.

«Ωστόσο, σημείωσαν επίσης ότι, ανεξάρτητα από την πηγή της αύξησης των μακροπρόθεσμων αποδόσεων ομολόγων, οι επίμονες αλλαγές στις χρηματοοικονομικές συνθήκες θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στην πορεία της νομισματικής πολιτικής και θα ήταν επομένως σημαντικό να συνεχιστεί η στενή παρακολούθηση των εξελίξεων της αγοράς», σημειώνεται στα πρακτικά.

Σε άλλα θέματα, οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι η οικονομική ανάπτυξη το δ’ τρίμηνο θα «επιβραδυνθεί σημαντικά» μετά την αύξηση 4,9% του ΑΕΠ του γ’ τριμήνου. Είπαν ακόμη ότι οι κίνδυνοι για την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη πιθανότατα στρέφονται είναι καθοδικοί, ενώ αντίθετα οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι ανοδικοί.

Όσον αφορά την τρέχουσα πολιτική, οι αξιωματούχοι της Fed είπαν ότι «ήταν περιοριστική και ασκούσε καθοδική πίεση στην οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό», λένε τα πρακτικά. Οι δημόσιες παρατηρήσεις από στελέχη της Fed χωρίστηκαν μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι η Fed μπορεί να αντέξει σε αυτό το σημείο, ενώ σταθμίζει τον αντίκτυπο που είχαν στην οικονομία οι προηγούμενες 11 αυξήσεις, συνολικού ύψους 5,25 ποσοστιαίων μονάδων, και εκείνων που πιστεύουν ότι δικαιολογούνται περισσότερες αυξήσεις. Τα οικονομικά στοιχεία έχουν επίσης χωριστεί, αν και γενικά είναι ευνοϊκά για τις τάσεις του πληθωρισμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο βασικός δείκτης της Fed, ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, έδειξε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός κυμαινόταν με ρυθμό 3,7% τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για σημαντική βελτίωση, μείωση κατά μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα από τον περασμένο Μάιο, αλλά ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον στόχο της Fed.

#FEDERAL_RESERVE #πληθωρισμός #επιτόκια #πρακτικά #FOMC #Νομισματική_Πολιτική #κόστος_δανεισμού #Τζερόμ_Πάουελ
Keywords
Αναζητήσεις
praktika-fed-paramenei-perioristiki-i-nomismatiki-politiki-ochi-se-meioseis-epitokion.htm
Τυχαία Θέματα