Πρακτικά Fed: Διστακτικοί οι τραπεζίτες- Πιθανές περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων

Ανήσυχοι εμφανίστηκαν οι αξιωματούχοι της Federal Reserve στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον περασμένο Ιούλιο, δηλώνοντας ότι ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον απ’ ότι είχαν υπολογίσει, καθώς «βλέπουν» ανοδικούς κινδύνους (upside risks) για τον πληθωρισμό.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Fed αποφασίστηκε η επιστροφή στις αυξήσεις των επιτοκίων κατά

25 μονάδες βάσης, με τους επενδυτές να περιμένουν ότι αυτή ίσως να είναι η τελευταία αύξηση. Ωστόσο, τα πρακτικά της κεντρικής τράπεζας, που δημοσιεύθηκαν σήμερα (16/8) έδειξαν ότι τα περισσότερα μέλη ανησυχούν πως ο αγώνας για τον πληθωρισμό απέχει πολύ από το να τελειώσει και θα μπορούσε να απαιτήσει πρόσθετη αυστηρότερη δράση από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) για τον καθορισμό των επιτοκίων.

«Με τον πληθωρισμό ακόμα πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο στόχο της Επιτροπής και την αγορά εργασίας να παραμένει σφιχτή, οι περισσότεροι συμμετέχοντες συνέχισαν να βλέπουν σημαντικούς ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό, που θα μπορούσαν να απαιτήσουν περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στα πρακτικά.

Η πιο πρόσφατη αύξηση έφερε το βασικό επίπεδο δανεισμού της Fed, γνωστό ως επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων, σε ένα εύρος μεταξύ 5,25%-5%, που είναι το υψηλότερο εδώ και πάνω από 22 χρόνια.

Αν και μερικοί είπαν μετά τη συνεδρίαση ότι πιστεύουν πως οι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να είναι περιττές, τα πρακτικά κάνουν λόγο για… μικρό καλάθι. Οι αξιωματούχοι παρατήρησαν πιέσεις από μια σειρά μεταβλητών και τόνισαν ότι οι μελλοντικές αποφάσεις θα βασίζονται στα εισερχόμενα δεδομένα.

«Στη συζήτηση για τις προοπτικές της πολιτικής της Fed, οι συμμετέχοντες συνέχισαν να λένε ότι ήταν κρίσιμο η στάση της νομισματικής πολιτικής να είναι αρκετά περιοριστική για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% με την πάροδο του χρόνου», ανέφερε το έγγραφο της Fed.

Κι ενώ υπήρξε συμφωνία στις τάξεις των αξιωματούχων σχετικά με το ότι ο πληθωρισμός είναι «απαράδεκτα υψηλός», υπήρχαν επίσης αναφορές «ότι υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν να υποχωρήσουν».

Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση του Ιουλίου, μεταξύ των οποίων και μέλη χωρίς δικαίωμα ψήφου, δήλωσαν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων. Ωστόσο, όσοι ήταν αντίθετοι με την απόφαση εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι η επιτροπή θα μπορούσε να παραλείψει μια αύξηση και να παρακολουθήσει πώς οι προηγούμενες αυξήσεις επηρεάζουν τις οικονομικές συνθήκες.

«Οι συμμετέχοντες σημείωσαν γενικά υψηλό βαθμό αβεβαιότητας σχετικά με τις σωρευτικές επιπτώσεις στην οικονομία της προηγούμενης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής», αναφέρεται στα πρακτικά.

Παράλληλα, τα πρακτικά σημειώνουν ότι η αμερικανική οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθεί και η ανεργία πιθανόν να αυξηθεί ως ένα βαθμό. Ωστόσο, οικονομολόγοι της Fed απέσυραν προηγούμενη πρόβλεψη που έλεγε ότι τα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ήπια ύφεση φέτος.

FEDERAL RESERVEFOMCUPSIDE RISKπληθωρισμόςαύξηση επιτοκίωνΝομισματική Πολιτική
Keywords
Αναζητήσεις
praktika-fed-distaktikoi-oi-trapezites--pithanes-perissoteres-afxiseis-epitokion.htm
Τυχαία Θέματα