Η Fed «πλήγωσε» τη Wall Street- Δεύτερη μέρα απωλειών

Παρά την αρχική προσπάθεια αντίδρασης, τα πρακτικά της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ήρθαν για να διατηρήσουν τη Wall Street σε πτωτική πορεία για δεύτερη διαδοχική μέρα.

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve εμφανίστηκαν διχασμένοι σχετικά με την ανάγκη για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων στην τελευταία τους συνεδρίαση τον περασμένο Ιούλιο. «Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται ακόμα πολύ πάνω από τον

μακροπρόθεσμο στόχο της FOMC και την αγορά εργασίας να παραμένει σφιχτή, οι περισσότεροι αξιωματούχοι συνέχισαν να βλέπουν σημαντικούς ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό, που θα μπορούσαν να απαιτήσουν περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής», αναφέρεται σε ένα κομμάτι των πρακτικών. Σημειώνεται ότι το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων κυμαίνεται σε εύρος από 5,25% έως 5,5%, στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από 22 χρόνια.

Στη σημερινή (16/8) συνεδρίαση της Wall Street, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 180,65 μονάδες ή 0,52% στις 34.765,74 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 έχασε 0,76% στις 4.404,33 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq Composite κινήθηκε χαμηλότερα κατά 1,15% στις 13.474,63 μονάδες. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη μέρα απωλειών και για τους τρεις δείκτες.

Η Intel υποχώρησε περισσότερο από 3% και ηγήθηκε των απωλειών του Dow Jones. Οι υπηρεσίες επικοινωνιών και το real estate ήταν μεταξύ των κλάδων με τη χειρότερη απόδοση στον S&P 500, χάνοντας περισσότερο από 1% ο καθένας.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση καταγράφοντας υψηλό 15 ετών, από το 4,22% στο 4,258%, που είναι το υψηλότερο νούμερο από τις 13 Ιουνίου του 2008. Ήταν δε, η πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τις αποδόσεις.

Στα μάκρο της ημέρας, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 1% τον Ιούλιο αντλώντας ώθηση από το άλμα στην παραγωγή των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας λόγω του ιδιαίτερα ζεστού καλοκαιρινού καιρού. Ειδικότερα, η μεταποιητική παραγωγή μόνο αυξήθηκε κατά 0,5% τον Ιούλιο, με τα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά να σημειώνουν άλμα 5,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Federal Reserve. Χωρίς τα αυτοκίνητα, η συνολική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,7%. Επιπλέον, οι ενάρξεις νέων κατοικιών σημείωσαν άλμα 3,9% τον Ιούλιο, μετά τη βουτιά του Ιουνίου κατά 11,7%. Οι οικοδομικές άδειες εμφάνισαν μικρή αύξηση 0,1% τον Ιούλιο.

Νέες βαριές απώλειες κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες υποχώρησαν για τρίτη διαδοχική μέρα, με τη δημοσίευση των πρακτικών της Fed να λειτουργεί επιβαρυντικά για τον «μαύρο χρυσό». Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Σεπτεμβρίου σημείωσε βουτιά 1,61 δολαρίων ή 2% και έκλεισε στα 79,38 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Παράλληλα, το Brent Οκτωβρίου κατρακύλησε 1,44 δολάρια ή 1,7% στα 83,45 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures.

Από την πλευρά του, ο χρυσός κατέγραψε απώλειες για όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση και έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 6 Ιουλίου. Μάλιστα, πρόκειται για το μεγαλύτερο αρνητικό σερί από εκείνο των 9 ημερών που έληξε στις 10 Μαρτίου 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones. Οι υψηλότερες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και το ισχυρό δολάριο συντήρησαν τις πιέσεις στο πολύτιμο μέταλλο. Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έχασε 6,90 δολάρια ή 0,4% και έκλεισε στα 1.928,30 δολάρια ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το ασήμι Σεπτεμβρίου υποχώρησε κατά 12 cents ή 0,5% στα 22,54 δολάρια ανά ουγγιά και ο χαλκός του ίδιου μήνα έχασε 0,3% στα 3,66 δολάρια η λίβρα.

WALL STREET ΗΠΑDow JonesNasdaqΠΡΑΚΤΙΚΑ FEDΠΕΤΡΕΛΑΙΟχρυσός
Keywords
Αναζητήσεις
i-fed-pligose-ti-wall-street--defteri-mera-apoleion.htm
Τυχαία Θέματα