Πούτιν: Διάλογος αν η Ουκρανία δεχθεί απώλεια εδαφών-Αρνητικό το Κίεβο

17:59 5/1/2023 - Πηγή: Reporter

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Πέμπτη (5/1) ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με επίκεντρο τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Ρώσο πρόεδρο να διαμηνύει ότι το Κρεμλίνο είναι ανοιχτό στον διάλογο, αν το Κίεβο δεχθεί την απώλεια εδαφών που διεκδικεί η Ρωσία.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επαναβεβαίωσε πως η Ρωσία είναι ανοικτή σε έναν σοβαρό διάλογο, νοουμένου ότι οι αρχές του Κιέβου θα εκπληρώσουν

τις γνωστές και κατ΄επανάληψη διατυπωθείσες απαιτήσεις και να λάβει υπόψη τις νέες εδαφικές πραγματικότητες», αναφέρει στην ενημέρωσή του το Κρεμλίνο.

Ακόμα σημειώνει ότι ο Πούτιν «αναγνώρισε τον καταστροφικό ρόλο της Δύσης, που διοχετεύει όπλα στο Κίεβο, παρέχει πληροφορίες και καθοδήγηση».

Σύμφωνα πάντα με το Κρεμλίνο, οι πρόεδροι των δύο χωρών συζήτησαν επίσης έναν αριθμό ενεργειακών θεμάτων, περιλαμβανομένης της δημιουργίας ενός κόμβου αερίου στην Τουρκία και της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου.

Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε στον Ερντογάν πως πρέπει να αρθούν όλα τα εμπόδια τις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων, το οποίο η Ρωσία θεωρεί πως αποτελεί μέρος της συμφωνίας για τα σιτηρά.

Εκεχειρία

Από τη μεριά της Ρωσίας ανακοινώθηκε επίσης εκεχειρία στην Ουκρανία από τις 12 το μεσημέρι της 6ης Ιανουαρίου μέχρι τα μεσάνυχτα της 7ης Ιανουαρίου.

Η Ρωσία γιορτάζει τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου καθώς ακολουθεί το παλαιό ημερολόγιο.

Από την πλευρά του, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι οι ειρηνευτικές προσπάθειες στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας πρέπει να υποστηριχθούν από μονομερή κατάπαυση του πυρός και ένα «όραμα για μια δίκαιη λύση».

Οι δύο πρόεδροι έχουν μιλήσει επανειλημμένα από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Η Τουρκία ενήργησε ως μεσολαβητής μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη για τη σύναψη συμφωνίας που θα επέτρεπε τις εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.

Ο Ερντογάν υπενθύμισε στον Πούτιν, αναφέρει επίσης η Άγκυρα, τα θετικά αποτελέσματα της συμφωνίας για τον διάδρομο σιτηρών.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για τη Συρία, με τον Ερντογάν να λέει στον Πούτιν ότι πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την εκκαθάριση των Κούρδων μαχητών από τη συριακή συνοριακή περιοχή, ανέφερε η ανακοίνωση.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι θα πρέπει τώρα να ληφθούν συγκεκριμένα βήματα για την εκκαθάριση της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/PYD/YPG από τις μεθοριακές περιοχές της Τουρκίας, ιδιαίτερα το Τελ Ριφάτ και τη Μάνμπιτζ», ανέφερε.

Κίεβο: Απορρίπτει κάθε ειρηνευτική συμφωνία που παραχωρεί κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη

Το Κίεβο, πάντως, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί καμία συμφωνία που θα επέτρεπε στη Μόσχα να κρατήσει τα ουκρανικά εδάφη που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις.

«Αξίωμα: γιατί θα είναι αδύνατον να καταλήξουμε σε συμφωνία με τη Ρωσική Ομοσπονδία;», έγραψε στο Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Και πρόσθεσε: «Η Ρωσική Ομοσπονδία (ο Πούτιν) με τη λέξη “συνομιλίες” προτείνει στην Ουκρανία και τον κόσμο να αναγνωρίσουν “το δικαίωμά του να καταλαμβάνει ξένα εδάφη” και “να εδραιώσει την απουσία νομικών συνεπειών για τις μαζικές δολοφονίες σε ξένο έδαφος”. Είναι απολύτως απαράδεκτο».

ΟυκρανίαΡωσίαΤΟΥΡΚΙΑΠουτινΕρντογάνΠΟΝΤΟΛΙΑΚπόλεμος
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα