Wall Street: «Κατεβάζει ταχύτητα» μετά τα στοιχεία για την απασχόληση

17:26 5/1/2023 - Πηγή: Reporter

Ισχυρά πτωτικά κινούνται στη συνεδρίαση της Πέμπτης (05/01) οι σημαντικότεροι δείκτες της Wall Street, ενώ τα μακροοικονομικά στοιχεία και τα «σήματα» από τη Fed βρίσκονται στο επίκεντρο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Dow Jones υποχωρεί 1,16% στις 32.882,68 μονάδες, ο S&P 500 χάνει 1,30% στις 3.803,88 μονάδες και ο Nasdaq «βυθίζεται» 1,44% στις 10.304,64 μονάδες.

Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, που

δημοσιοποιήθηκαν χθες βράδυ, έχουν προκαλέσει αναταραχή στην αγορά. Οι αξιωματούχοι της τράπεζας έστειλαν σαφές μήνυμα ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν υψηλά μέχρι να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος αναφορικά με τον πληθωρισμό.

«Οι συμμετέχοντες γενικά παρατήρησαν ότι θα έπρεπε να διατηρηθεί μια περιοριστική πολιτική μέχρι τα στοιχεία να παρέχουν βεβαιότητα ότι ο πληθωρισμός βρισκόταν σε σταθερή καθοδική πορεία στο 2%, κάτι που είναι πιθανό να πάρει κάποιο χρόνο.

Λαμβάνοντας υπόψη το επίμονο και απαράδεκτα υψηλό επίπεδο πληθωρισμού, αρκετοί συμμετέχοντες τόνισαν ότι η ιστορική εμπειρία προειδοποιεί κατά της πρόωρης χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής», τόνιζαν οι αξιωματούχοι της Fed στα πρακτικά.

Από την πλευρά της, το μέλος του Δ.Σ. της τράπεζας και επικεφαλής του παραρτήματος της Fed στο Κάνσας Σίτι, Έσθερ Τζορτζ, υποστήριξε σε συνέντευξή της ότι η Fed θα πρέπει να διατηρήσει το εύρος των επιτοκίων της πάνω από το 5% «για κάποιο χρονικό διάστημα, μέχρι να έχουμε ξεκάθαρα σημάδια για το ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί προς τα επίπεδα του 2%».

Μάκρο

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, η αμερικανική αγορά εργασίας έκλεισε με επιπλέον 200.000 νέες θέσεις το 2022, παρά την επιβράδυνση της οικονομίας και τον κίνδυνο της ύφεσης για τους επόμενους μήνες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP, οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 235.000, πολύ περισσότερο από την εκτίμηση των 153.000 του Dow Jones και των 127.000 που αναφέρθηκαν αρχικά για τον Νοέμβριο.

Μεταξύ άλλων, κατά 21% συρρικνώθηκε το έλλειμα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών των ΗΠΑ για τον Νοέμβριο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας.

Το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 61,5 δισ. δολάρια έναντι 78,2 δισ. δολαρίων τον Οκτώβριο.

Wall StreetΠτώσηδείκτεςFED
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα